Рано тази сутрин на пристанището в Констанца, Румъния се очакваше

...
Рано тази сутрин на пристанището в Констанца, Румъния се очакваше
Коментари Харесай

Корабът Стара планина пристига в Констанца без двамата изчезнали български моряци

 Рано тази заран на пристанището в Констанца, Румъния се очакваше да дойде товарният транспортен съд " Стара планина “, от чийто ръб на 2 януари вълна опустоши двама моряци. Инцидентът се случи в Норвежко море, а корабът плаваше от Мурманск към Констанца. След несполучлива акция по издирването на изчезналите моряци плавателният съд продължи по курса си, оповестява Българска национална телевизия.

Именно в румънското пристанище ще стартира следствие на българските управляващи, дружно с тези на Малта, Норвегия и Украйна, с цел да се открият аргументите довели до нещастието. 

 

По последна информация има съществено закъснение в идването на кораба " Стара планина ". Засега той се чака към 19ч. След към час несъмнено ще има нова промяна. Това се дължи както на метеорологичните условия, по този начин и на обстоятелството, че корабът трябваше да спре първо в Малта на път за Констанца. А това се постанова след случая на 2 януари в 12:45ч. корабно време, когато двама моряци изчезнаха от палубата и не бяха открити във водите на Норвежко море. Корабът плава претрупан с торове по постоянен курс Мурманск - Констанца. Той е попаднал в извънредно тежки метеорологични условия на 2 януари - към 9 метра талази и скорост напразно до 25 метра в секунда. Всяко излизане на палубата при тези условия е риск за живота на екипажа, разясниха експертите.

Товарен транспортен съд “Стара планина " е с дължина от 186 метра и ширина от 30. Дълбочината му на прегазване доближава близо 12 метра. Условията, при които е плавал в Норвежко море, са били на границата на издръжливостта на плавателния съд.

Проф. доктор инж. Румен Кишев, началник на Центъра по хидро- и аеродинамика-Варна разяснява: " Корабът е подложен на заливане на палубата от високи талази, които са съществена опасност за здравето и сигурността на екипажа, в случай че те работят на открита палуба. Най-вероятно това е била повода за случая ".

Екстремните условия в Норвежко море способстват за дефицит на мощ в мотора, което още повече забавя скоростта. Корабът се натоварва и от разбиването в корпуса му на огромните талази.

" Всичко това нещо принуждава капитана изкуствено да снижава скоростта. Скоростта при тези условия е паднала някъде до 6, 7 или 8 възела, не повече.

Според специалиста, допустимо е силата на вълната да е блъснала моряците в железна или друга структура. При подобен тежък удар морските мъже мъчно могат да се задържат на борда, даже да са завързани с предпазни колани или въжета. Друго утежняващо събитие е и ниската температура на водата в леденото Норвежко море.Човек без особено облекло, със личните си облекла, паднал в една температура на водата 4 или 5 градуса, може да издържи няколко минути. Според морското законодателство, падналите зад борда български моряци са оповестени за безследно изчезнали, откакто не бяха открити при избавителната интервенция ", добавя проф. Румен Кишев.

Четири администрации проверяват случая, тъй като първо беше направена вътрешна инспекция на борда на кораба, във Варненската окръжна прокуратура има заведено авансово произвеждане. Малтийската морска администрация проверява, защото " Стара планина " е под малтийски байрак. Звеното за следствие на морски произшествия, което не е част от администрацията, е поело тази задача. В Норвегия като страна на случая и в Украйна поради един украински моряк на борда на кораба също ще проведат свои следствия.

При идването на кораба тук следва цялостна промяна на екипажа, също така на 9 декември норвежките и малтийските управляващи са направили инспекция на борда на " Стара планина ", тогава не са открити никакви нередности и проблеми.

Очаква се околните на двамата изчезнали моряци да дойдат до Констанца. Те отхвърлят контакт с медиите през цялото време.

Днес ще бъде осъществена и промяна на екипажа.

Заради течащите инспекции сега и параходството, и екипажът отхвърлят мнения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР