Рано или късно въглищните централи трябва да бъдат затворени. За

...
Рано или късно въглищните централи трябва да бъдат затворени. За
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Въглищните централи трябва да бъдат затворени, ЕС взе решения

Рано или късно въглищните централи би трябвало да бъдат затворени. За следващ път ще закъснеем и за следващ път ще се опитаме да претупаме полемиката.
Това съобщи пред БНР енергийният специалист Антон Иванов.

„ Изборът към този момент не е дали да запазим въглищните централи, а до това по какъв начин да осигурим равномерен преход, без да засягаме нито внезапно ползите на тези, които са заети в това произвеждане, нито сигурността на енергийната система да я сложим на карта. Без да имаме явен проект на държавното управление, препоръчан на полемика, ние всички останали ще акцентираме своите тези и гледни точки, без това да отразява общонационалния интерес. Там е терзанието, че към момента липсва показан на общо разискване обновеният проект „ Климат – енергетика “, който би следвало да бъде изпратен в Брюксел до края на тази година. Това е документ, който би следвало да бъде разискван първо в България и по-късно да бъде изпратен в Брюксел като национална позиция “, разяснява Антон Иванов.

Според него до момента ни е пречело терзанието, че когато се каже истината на хората, те ще останат недоволни.

Болезнената истина, която ръководещите се пробват да спестят на хората, е, че в Европейски Съюз към този момент са взети решения за политика към ограничение на производствата, които емитират нездравословни газове или газове, които способстват за климатичните промени, безапелационен е Иванов и добави, че всяка страна би трябвало да понесе своята тежест.

„ Вече има взети решения. Европейски Съюз се движи в това направление и ние не би трябвало да подчертаваме върху битката против тези решения, тъй като те са общи, а по-скоро да сложим националния проблем и да желаеме подпомагане от останалите страни-членки там, където считаме, че националният проблем не може да бъде решен единствено с вътрешни запаси “, разяснява още специалистът.

По думите му този преход ще има значително въздействие върху цялата стопанска система и общество. Енергийният преход изисква вложения и финансови запаси, които няма по какъв начин да не се отразят по веригата до консуматора, счита Антон Иванов, само че добави, че и силата от въглища също нараства.

„ Ние като част от Европейски Съюз реализираме общи политики, стремим се към реализиране на общи цели, които включват и много ангажиращи цели към околната среда и срещу измененията в климата. На национално равнище обаче тежестта, която обособените страни-членки носят при решаването на тези общи цели, са много разнообразни “, разяснява специалистът.

„ България, която разчита значително на въглищни централи и която има релативно невисок Брутният вътрешен продукт, по-трудно може да извърши тези провокации. Когато се седи на една маса със страни, които имат много по-добър финансов запас, е мъчно да поставиш своите условия, в случай че не си квалифициран с проекти и тактики, които ясно да дефинират националния проблем “, продължи Антон Иванов.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР