Рано или късно елементите от зимния пейзаж си идват на

...
Рано или късно елементите от зимния пейзаж си идват на
Коментари Харесай

Зелена светлина: Нов вид снегоходки - съчетание между ски и кънки

Рано или късно детайлите от зимния пейзаж си идват на мястото. Снегът в планините се захваща по скали и поляни, а утъпканите писти се проточват примамливо по скатовете. Тогава идва времето за преоткриване на всичко, с което човек би могъл да се попързаля. Включително и снегоходките.

Тези снегоходки са много по-различни от предстоящото. Те са в основата на нов зимен спорт - комбиниране сред ски и кънки. Елементите от приплъзването и пързалянето откриват неизброимо доста благоприятни условия за скокове, завъртания или слаломиране. Всичко, което припомня за положителните остарели мини-ски. Но и доста повече. Защото новото зимно развлечение обезпечава спомагателна непоклатимост и по-висока скорост.

Защо пък да не ги назовем минималистични ски? Те са създадени от двама чешки изобретатели и фенове на зимните спортове. Компактните плъгини елементарно се напасват по отношение на разнообразни номера на обувки за сноуборд или за зимни преходи. Подобно на ските, плъзгащата повърхнина разполага с железни кантове.

Корпусът е доста здрав и еластичен, защото е заздравен с фибростъкло. В зоната на петата има спирачка за ликвидиране на скоростта. Като цяло снегоходките са леки и доста по-лесни за преместване от елементарните ски или сноуборда. Побират се в раница или ръчен багаж и елементарно могат да влязат в приложимост.

Създателите на снегоходките признават, че точно неволята им е подсказала концепцията за изобретението. Преди две години Збинек Шуба и Михаел Подешва не запомнили ските си при пътешестване из Алпите и се наложило да приложат онази добре позната на мнозина техника на слизане по ската с притичване и превъртане напряко върху обувките.

Снегоходките за пързаляне не са подобаващи за сняг, по-дълбок от 20 сантиметра, предизвестяват техните основатели. Но какво пък - даже и при ските се изискват специфични умения за каране в бухнал и неутъпкан сняг.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР