Рано една сутрин през март група мианмарски войници нахлуха в

...
Рано една сутрин през март група мианмарски войници нахлуха в
Коментари Харесай

Човешките права на мианмарските военни нарушават „система, упражнявана от върха“

Рано една заран през март група мианмарски бойци нахлуха в село в източната част на страната покрай границата с Тайланд.

Те бяха ангажирани в дни на интензивни борби с въоръжени групи, които се опълчиха на преврата от февруари 2021 година – при който военните смъкнаха Аун Сан Су Чи и други демократично определени водачи и поеха властта – подлагайки региона на натоварен обстрел и въздушни бомбардировки.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла. Китайският министър на сигурността в Мианмар, до момента в който бушуват боевете покрай границата Въпроси и отговори: Първият министър на рохингите на NUG споделя, че Мианмар е в „ обединена гражданска война “ „ Все още моите хора “: Мианмарската диаспора поддържа битката за народна власт вкъщи Военна офанзива оставя разселените цивилни в Мианмар без „ несъмнено място “ завършек на списъка

Много от хората в село Нам Неанг са намерили леговище в заобикалящата джунгла, само че 18 са потърсили леговище при трима монаси в храма, съгласно фондацията за човешки права на Шан.

На 11 март бойците обкръжиха храма и настояха тези вътре да излязат.

Те „ ги гръмнаха... направиха фотоси на труповете и споделиха фотосите в обществените медии “, сподели фондацията, добавяйки, че бойците настояват, че са умъртвили борци против преврата.

Инцидентът, закононарушение според интернационалното право, е единствено едно от множеството злоупотреби, осъществени от войски под командването на генерал-лейтенант Аунг Аунг, съгласно проучване, оповестено в сряда от Security Force Monitor (SFM), план на Columbia Law Human Rights Institute в Съединените щати.

Проучването Под чие командване? обгръща интервал от 12 години до 30 март 2023 година и хвърля нова светлина върху прословутата потайна войска на Мианмар – разкривайки връзките сред бойци на ниско равнище, упрекнати в нарушавания на човешките права против цивилни, и тяхното командване офицери и отвън тях.

„ В доста региони на страната съвсем всеки един човек, който в миналото е командвал, е имал изгубвания, убийства, изнасилвания или случаи на изтезания, за които се твърди, че са осъществени от елементи под тяхно командване “, се споделя в отчета. „ Това е изключително правилно в региони на дълготраен спор и угриженост за нарушавания на човешките права. “


В случая на Аунг Аунг случаят в Нам Неанг не е първият под негово наблюдаване.

Той отговаряше за 33-та лека пехотна дивизия, която беше обвързвана с репресиите през 2017 година против рохингите, които в този момент са обект на следствие за геноцид в Международния съд (МС).

След това му беше даден команден надзор над Югозападното командване, преди да бъде създаден в генерал-лейтенант през октомври 2022 година и нараснал да управлява Бюрото за специфични интервенции 2, което обгръща интервенциите в източната и североизточната част на страната.

„ Доста шокиращо е да се види мащаба на това и зашеметяващия брой нарушавания във времето “, сподели Тони Уилсън, създател и шеф на SFM и водещ откривател на плана пред Al Jazeera. „ Виждате, че същият модел се играе още веднъж и едни и същи елементи правят същите типове нарушавания, даже когато командирът се е трансформирал. “

Изграждане на картина

Проучвайки хиляди източници на данни от 30 март 2011 година, когато старши военачалник Мин Аунг Хлаинг стана главнокомандващ, проучването откри, че 64 % (51 от 79) от всички висши армейски командири са имали изказвания за изгубвания, убийства, обезчестяване или случаи на изтезания, осъществени от елементи под тяхно командване.

В допълнение, 54 % (28 от 51) от командирите са били нараснали в сан след най-малко едно хипотетично изгубване, ликвидиране, обезчестяване или случай на мъчение, осъществено от частите под тяхно командване. От останалите девет не можаха да бъдат нараснали в сан по-нататък.

„ Става въпрос за създаване на картина; че това е система за надзор, упражняван от върха “, сподели Уилсън.

Други специалисти от Мианмар, които не са взели участие в проучването, споделиха, че работата може да бъде потребна за отчетност и създаване на каузи за военни закононарушения и геноцид против въоръжените сили.

„ Това не са малко лъжливи детайли. Това са болшинството от висши командири “, сподели Томас Кийн, специалист от Мианмар от Crisis Group, пред Al Jazeera.

Превратът от февруари 2021 година хвърли Мианмар в рецесия, откакто генералите дадоха отговор на всеобщите митинги против заграбването на властта с брутална мощ, а съперниците сплотиха сили с бойци от от дълго време открити етнически въоръжени групировки в опит да възстановят гражданското ръководство.

Следвайки тактиката си на „ четири съкращения “ или „ интервенции по почистване “, военните се стремят да прекратят достъпа на съперниците си до храна, средства, разузнаване и новобранци.

Използван за първи път против етническите карени през 60-те години на предишния век, той също беше разпрострат в северозападния щат Ракхайн през август 2017 година против най-вече мюсюлманските рохинги.

Стотици хиляди избягаха през границата в Бангладеш, до момента в който бойците изгаряха цели села и  правиха убийства и актове на полово принуждение.

„ [Изследването] поддържа тезата, че висшето управление на Tatmadaw [мианмарската армия] би трябвало да е знаело какво ще се случи, когато е повишило тези хора. Резултатът трябваше да бъде геноциден, в случай че поставите тези съответни военни фигури в тези функции “, сподели пред Al Jazeera Ронан Лий, специалист по Мианмар и рохингите в Лондонския университет Лафбъро.

„ Това е като всяка работа – избирате индивида, който смятате, че ще свърши работата. Tatmadaw знаеше, че избира хора с опит в осъществяването на свиреп закононарушения против цивилни. “

След преврата след преврата проверяващите упрекват военните в сходни тактики в региони като централния район Сагаинг, където съпротивата против преврата е изключително мощна.

Независимият проверяващ механизъм за Мианмар (IIMM), орган на Обединените народи, основан през 2018 година, с цел да събира доказателства за хипотетични свиреп закононарушения в нацията от Югоизточна Азия с население от 53 милиона души, предизвести през август, че военните закононарушения, осъществени от армията на Мианмар, в това число всеобщите изтезания и половото принуждение станаха „ все по-чести и нагли “.

Той съобщи, че е документирал „ необятно публикувани и систематични офанзиви против цивилни “ и че построява досиета по каузи, които да бъдат употребявани за държане на обособени причинители виновни.

Нарушения за нескончаем интервал

Въпреки че делото на Международния съд е най-напредналото от интернационалните дейности, каузи са заведени и под универсална пълномощия от Южна Америка до Европа и Югоизточна Азия. Миналата седмица група етнически чини от Мианмар заведе дело в Манила против Минг Аунг Хлаинг и осем от неговите военни командири за репресиите след преврата в северозападния щат.

Сред другите произшествия, документирани в отчета на SFM, е хипотетично нахлуване против двама цивилни поданици на Мон от батальон към Югоизточното районно военно командване. Проучването наблюдава веригата на командване от хипотетичния причинител до районния пълководец Myat Thet Oo.

В него се споделя, че проучването допуска, че убийствата са „ част от модел “ и че през последните 12 години петима от шестимата командири на Югоизточното районно военно командване (където се случи инцидентът) са имали най-малко едно обвиняване за ликвидиране, обезчестяване или изтезания, осъществени от елементи под тяхно командване.

Изследването документира и цялата командна верига зад изнасилването, изтезанията и убийството през 2015 година на двама учители качин в североизточен Мианмар. По това време локалните селяни споделиха, че 503-ти батальон на леката пехота на армията е бил ситуиран покрай селото, когато дамите са били убити.

Уилсън сподели, че се надява проучването на SFM да подкрепи правните дейности и да обезпечи правдивост за тези, които са изгубили близки вследствие на дейностите на военните.

„ Това е огромен брой командири за дълъг интервал от време и всички те имат нарушавания “, сподели той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР