Рано е да се говори за епидемия от грип. Предвид

...
Рано е да се говори за епидемия от грип. Предвид
Коментари Харесай

Тодор Кантарджиев: Пик на грипа се очаква в края на февруари

Рано е да се приказва за зараза от грип. Предвид единичните случаи, които има в огромни градове, може би циркулацията на вируса ще стартира от средата на януари. Епидемичното развиване, когато ще има доста заболели, ще бъде през февруари, а може би пикът ще е в края на февруари. Това предвижда Тодор Кантарджиев в Сутрешния блок на Българска национална телевизия.

Преди към седмица в Бургас бяха потвърдени първите два случая в страната ", сподели още проф. доктор Кантарджиев.
Тодор Кантарджиев, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести и народен съветник по микробиология: Грипът беше пандемичен при две деца. Те към този момент са здрави. След това в София при други две деца има потвърден случай на грип отново от А-група, само че H-3. На 31 декември лабораторията по грип потвърди съществуването на грип при дете, лежащо в инфекциозна болница в София, който е от генетичната група " Виктория " - група B.
Той подсети, че преди години, когато започваше грипната зараза и първите случаи бяха през ноември, нормално епидемията започваше с циркулация на група B, а по-късно продължаваше с група " А ". Според него в този момент не може да се каже какво ще стане, само че евентуално ще има циркулация на грип от А-група.

Тодор Кантарджиев сподели още, че към този момент всичко е обикновено и би трябвало да се взимат естествените ограничения. Децата да носят носни кърпички, когато тръгнат на учебно заведение. Докато разрешава температурата на въздуха, да се отварят най-малко на един пръст разстояние прозорците в трамваите в София, проветряването у дома и на работните места също е доста значимо.

Професорът изясни, че при заболелите от грип от А-група и от B-група няма кой знае каква разлика. B-група по-трудно се поддават на лекуване с признатите медикаменти против вируса на грипа. Тя предизвиква зараза, която в народен мащаб се развива по-бавно, само че и отшумява по-бавно, към средата на март.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР