Рано е да мислим за финансиране от Международния валутен фонд.

...
Рано е да мислим за финансиране от Международния валутен фонд.
Коментари Харесай

Няма да търсим заем от МВФ, засега

Рано е да мислим за финансиране от Международния валутен фонд. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на изключителното съвещание на бюджетната комисия в Народното събрание, която одобри на второ четене актуализацията на бюджета, заяви БНР.

Късно нощес депутати от ГЕРБ внесоха две оферти към актуализацията на бюджета, едното от които включваше и финансиране от МВФ.

„ Рано е за сходен спор “, безапелационен е Горанов. Той съобщи, че отдръпва член 68, алинея " а " от предлагането за промени в Закона за държавния бюджет за търсене на пари от МВФ за справяне с рецесията с ковид.

Депутатите Румен Гечев /БСП/ и Йордан Цонев /ДПС/ показаха, че решението на финансовият министър е вярно. Предложението в този тест даваше право на Българска народна банка за обезпечаване на заеми на страната за сметка на покупка на специфични права на тираж от Международния валутен фонд.

Основните промени в актуализацията на бюджета са свързани с увеличението на лимита на новия държавен дълг до 10 милиарда лв. при настоящ таван от 2,2 милиарда лв. поради икономическия удар, нанесен от пандемията от COVID-19.

В средносрочната стратегия за издаване на дълг от интернационалните пазари се подвига лимитът от 8 милиарда евро на 10 милиарда евро, написа в утвърденото предложение за промени в закона за държавния бюджет.

„ Финансовите пазари в този момент са волатилни и по тази причина желаех опция да се търсят не 2,2 милиарда лв. заем, а 10 милиарда лв.. Помощ към този момент е потърсена от Европейската капиталова банка и от Банката за развиване на Съвета на Европа и е зает запас, обвързван с финансиране на европейските фондове “, сподели финансовият министър.

Предложенията за актуализацията на бюджета имат за цел да бъдат обезпечени средства за неотложни разноски, свързани с ограниченията против ковид. Предлага се увеличение на разноските по бюджета на Държавното публично обезпечаване за фонд " Безработица " в размер на 1 милиард лв., както и 430 милиона лв. за компенсиране на предстоящото несъблюдение на приходите. Със законопроекта се усилва капиталът на Българската банка за развиване със 700 милиона лв.. Предвижда се образуване на бюджетен недостиг от 3,5 милиарда лв. и увеличение на тавана за вдишване на нов държавен дълг до 10 милиарда лв..

на фонд " Безработица " цели да посрещне мярката 60 към 40, при която страната ще поеме 60 % от главната заплата на служащите, с цел да могат да останат на работа. В предварителните сметки е включен и предстоящият растеж на безработицата. Бизнесът ще бъде подкрепят и посредством портфейлни гаранции в размер на 500 милиона лв., които Българската банка за развиване ще даде на комерсиалните банки.

Други 200 милиона лв. ще бъдат предоставени по същия ред за безлихвени заеми на хора, които краткотрайно остават без приход поради рецесията с COVID-19, само че са запазили работното си място, въпреки и в неплатен отпуск.

Целият запас от общо 700 милиона лв. ще бъде обезпечен посредством капитализация на Банката за развиване, а дружно с упования недостиг от 3 милиарда и 500 милиона лв. ще бъде нужен нов дълг от 4 милирда и 200 милиона лв..

Към тази сума би трябвало да се добави и актуалният предел от два милиарда и 200 милиона лв. дълг, част от които държавното управление към този момент набра още преди рецесията с COVID-19 през дългови излъчвания на вътрешния пазар.

Останалите средства до новия предел от 10 милиарда лв. са планувани за ликвиден дългов буфер, а в случай че се наложи харченето им, държавното управление ще предложи втора актуализация на бюджета.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи изиска промени при мярката 60/40, при която страната ще даде само 60% от заплатата на служащите в предприятия, които изпитват компликации поради коронакризата, а останалите 40% от заплатата плюс всички осигуровки остават за сметка на компаниите.

„ Частта 60%, която страната поема, страната да поеме върху тези 60 % и осигуровките. Виждате, че има реакция отрицателна против това предложение, а то не е неприятно предложение - това предложение е анонс на държавното управление и за съпричастност на бизнеса към този развой. Но мисля, че по този начин ще бъде още по-справедливо “, сподели Цонев.

Движение за права и свободи упорства и за промени в схемата за подкрепяне на бизнеса през Българската банка за развиване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР