Раннохристиянска църква беше открита в гората край брезовското село Свежен.

...
Раннохристиянска църква беше открита в гората край брезовското село Свежен.
Коментари Харесай

Откриха раннохристиянска църква в гората край село Свежен

Раннохристиянска черква беше открита в гората край брезовското село Свежен. Това се случва при обход на горски чиновници, които виждат следи от иманярски нападения. Археолозите, които идват на място, установяват, че църквата е от началото на 5-и век след Христа.

Църквата се намира във вътрешността в гората край Свежен, скрита от погледите на хората, само че не и на иманярите. Открита е напълно инцидентно от лесничей, който маркирал дървета.

С него бил и Димитър Копаранов.

" Отгоре слизаме и той отдалеко видя, тъй като ние го знаем местността тук, че е могила, обаче от горната страна като видя разкопките и вика - тук става нещо. Тук спряхме и установихме, че иманярите са разкопали много работи ", сподели Копаранов.

Веднага подали сигнал в кметството, а кметът извикал археолози.

" Дойдохме, видяхме на място, че става въпрос за една относително ранна черква, евентуално от началото на 5 век след Христа ", сподели археологът от НИМ Мартин Христов.

Църквата е с неголеми размери

" Вътрешната дължина е 11 м., широчина 6 м., построена е от ломени камъни с калова заварка. Ясно е забележима абсидата, иманярите са извадили вследствие на тяхната активност и доста от покривните керемиди и част от подовите тухли, което значи, че са пробили и пода на самата черква ", изяснява Христов.

По данни на духовник от Свежен от 30- те години на предишния век в региона е имало седем църкви.

" Той демонстрира седем места, които са показани и с дистанции и с посока при откриването на тази черква, този храм в гората ние го наложихме на топографска карта и дава отговор на едно от тези места ", сподели Христо Енков - кмет на община Брезово.

За да се резервира храмът и да стане част от туристическата карта на Свежeн, на ход са институциите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР