Ранните оценки на щетите от земетресенията в Турция сочат към

...
Ранните оценки на щетите от земетресенията в Турция сочат към
Коментари Харесай

Земетресението в Турция ще бъде последвано от икономически трус

Ранните оценки на вредите от земетресенията в Турция сочат към възходяща инфлация и бюджетни опасности. Спадът в цените на акциите и скокът в доходността на облигациите демонстрират опасения от забележителен удар върху растежа на брутния вътрешен артикул, дружно с разхлабване на фискалната позиция на страната.

Турция спря търговията на главната си фондова борса в сряда след спад от 16%. Властите съчетаха необикновени стопански политики, ориентирани към ограничение на инфлацията, като в същото време понижиха разноските по заеми с ограничения за стимулиране на валутата, които до момента защитаваха лирата.

" Разходите за това злополучие удрят турската стопанска система в миг, когато настроенията към този момент бяха нежни. Това усилва риска от нов срив на пазара поради съществуващите уязвимости във валутата и външната сметка ", сподели Ник Щадмилър - началник на продуктите в Medley Global Advisors в Ню Йорк. 

Въпреки че непосредственият фокус е върху спасяването на животи, нуждата да се създадат проекти за възобновяване преди изборите през май евентуално ще сложи държавното управление на президента Реджеп Ердоган под още по-голям напън да разкрие проекти за увеличени разноски.

Задачата да се оцени точното влияние на земетресенията се усложнява от ролята на района в стопанската система на Турция. На пръв взор 10-те провинции, най-засегнати от земетресенията, сами по себе си съставляват относително дребна част от Брутният вътрешен продукт.

Въпреки това, някои от тях също образуват промишлен и селскостопански кулоар, който играе основна роля за просперитета на Истанбул и други по-големи градове. Oxford Economics уточни, че краткосрочните спирания на активността в 10-те провинции сами по себе си ще свият сред 0,3% и 0,4% от Брутният вътрешен продукт на страната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР