Ranking the World представиха във свое видео класация на най-скъпите

...
Ranking the World представиха във свое видео класация на най-скъпите
Коментари Харесай

Топ 10 най-скъпи компанни в света през годините видео

Ranking the World показаха във свое видео ранглиста на най-скъпите компании в света за интервала 1997- 2019 година. В нея можем да забележим възходът на някои от най-големите комании до ден сегашен и смяната в пазарните дялове на другите браншове през годините.

През 1997 година, максимален пазарен дял има американската корпорация General electric. Тя е един от най-големите производители в света на разнообразни типове техника – локомотиви, газови турбини, авиационни мотори, здравно съоръжение и други. Тогава пазарният и дял доближава съвсем 223 милиарда $. Втори тогава са Royal Dutch Shell, чийто пазарен дял е 193 милиарда $, само че единствено година по-късно биват изместени от бързоразрастващата се Microsoft, която в края на 1998 година оглавява класацията.

Тогава в класацията попадат компании като фармацефтичната Merck, автомобилният колос Toyota, Coca-cola, Intel и други.

В края на 2000 година General electric още веднъж съумява да превземе водещото място, само че тогава пазарният ѝ дял към този момент е цели 476 милиарда $. В средата на 2001 година първите 8 най-скъпи компании са американски.

В началото на 2003 година софтуерният колос Microsoft още веднъж си връща първото място, само че единствено за няколко месеца. 

В средата на 2005 година Exxon Mobil, която е енергийна компания за рандеман и преправка на петрол и природен газ, съумява да оглави класацията, а през 2006 година в топ 10 съумява да влезе и съветската Газпром.

През декември 2007 година класацията е разтърсена от китайските компании като PetroChina я оглавява стремително с пазарен дял от 997 милиарда $, до момента в който втората Exxon Mobil има съвсем два пъти по-малък пазарен дял.

През април 2008 година обстановката бързо се възстановява и американският енергиен колос още веднъж застава отпред.

В началото на 2010 година в класацията навлиза софтуерния през днешния ден колос Apple като през октомври 2011 година съумява за малко да оглави класацията, а при започване на 2012 година застава там с пазарен дял от 555 милиарда $. През май 2015 година той към този момент е цели 725 милиарда $. В края на същата година класацията се оглавява от 3 софтуерни колоса - Apple, следвани от Гугъл и Microsoft. Фейсбук и Amazon също попадат в нея. В средата на 2018 година второто място се заема от Amazon, а пазарният дял на Apple надвишава 1 трилион $.

Вижте кой съумява да измести Apple при започване на 2019 година и по какъв начин е подредена класацията в днешно време: 

 


 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР