Рамковото споразумение между СДС и ГЕРБ преди местните избори е

...
Рамковото споразумение между СДС и ГЕРБ преди местните избори е
Коментари Харесай

Бившият президент Петър Стоянов хареса споразумението между ГЕРБ и СДС преди изборите

Рамковото съглашение сред Съюз на демократичните сили и ГЕРБ преди локалните избори е добра концепция, разяснява в Бургас Петър Стоянов, който беше президент на България от 1997 до 2002 година.

„ Аз към този момент не съм част от дейната вътрешна политика. Така че, считам, че на локални избори всяко съглашение, което е оправдано, с оглед ползите на жителите, е положително “, сподели Стоянов, който участва на конференцията „ 30 години Свободна България “, проведена от Бургаската младежка организация на Съюз на демократичните сили.

„ Доколкото разбирам, това съглашение е рамково, много общо, на някои места ще се поддържат взаимно, на някои места ще се поддържат на втория тур. Мисля, че това не е неприятно и че е добра концепция “, добави той.

Петър Стоянов изнесе и лекция на тематика „ България и Европа 30 години след измененията “.

„ 30 години след началото на прехода българското публично мнение към момента продължава да се лута и да търси пътя на България”, сподели пред публицисти президентът на България в интервала 1997-2002. Той означи, че вижда по какъв начин през последните години нормално за участието на България в Европейския съюз се приказва с цифри и главно в веществен смисъл.

„ Благодарение на многото фондове, България получи един стабилен подтик, получи финансова непоклатимост, тласъкът в нашата стопанска система също се дължи на тези фондове, както и новият тип на доста български градове “, добави Стоянов. По думите му от 2007 до 2015 година България е получила 21 милиарда евро от Европейски Съюз под друга форма, а вноските, които България е платила през този интервал са към 6 милиарда евро.

„ Тук изниква въпросът дали това е максимумът, който ние бихме могли да получим от Европейски Съюз, само че несъмнено, че не е. Въпрос на подготовка и благоприятни условия е да защитиш по подобен метод плановете си, че да получиш още доста повече. Ако ние имахме административния потенциал и готовността да усвояваме в тези стратегии повече, в сравнение с усвояваме в този момент, сумата от 15 милиарда доста елементарно би могла да стане 30 млрд.”, съобщи Стоянов. Той сподели още, че за 2016 година Гърция е усвоила 4.9 милиарда евро, а Румъния, която е два пъти по-голяма от Гърция, е усвоила 5.2 милиарда евро.

„ Гърция, която е член на Европейски Съюз доста преди ние и Румъния да станем членки, която има опит в усвояването на европейски пари с два пъти по-малко население, е усвоила съвсем толкоз пари, колкото е усвоила Румъния, а България за 2016 година е усвоила 2.7 милиарда евро “, добави Петър Стоянов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР