Ралица Паскалева показа на невръстния си син Максим Панагюрското златно

...
Ралица Паскалева показа на невръстния си син Максим Панагюрското златно
Коментари Харесай

Урок по история

Ралица Паскалева сподели на невръстния си наследник Максим Панагюрското златно богатство. Половинката на волейболния ни национал Теодоров Салпаров заведе мъника в Историческия музей в гр. Панагюрище, където разгледаха имитация на най-изящното златно богатство от античността в Европа.

“Максим се срещна с Панагюрското златно богатство. Както виждате е откровено очарован! Музеят беше съвсем празен и с изключение на нас, другите гости бяха чужденци. Оригиналното богатство се съхранява в столицата и пътува постоянно по света, тъй като ползата към нашите исторически полезности е по-голям в чужбина в сравнение с у нас. Това мощно ме натъжава. Все отново, в случай че някой още не е виждал една от най-голямите ни исторически гордости - Историческият музей в гр.Панагюрище ви чака!”, написа Ралица в “Инстаграм”. View this post on Instagram
„ На втория ден на свободата знамето бе довършено. Тогава, по избор на жителите, трябваше да го взема на ръце, да препаша сабя и револвер и да седна на определен кон, с цел да мина през целия град и да оповестя на събралия се по улиците народ, че петвековното турско робство е отхвърлено вечно. Това беше най-тържественият ден на нашата кратковременна независимост. Беловласи старци, паралелно с невръстни деца, вървяха на всички места след мен, пееха обичани национални песни. Жени, девойки и старици хвърляха върху нас толкоз доста ухаещи и разноцветни букети, че целият път беше застлан с тях като превъзходен килим. Виковете „ Ура! “ и „ Да живее! “ нямаха край. Тази тържествена върволица продължи до вечерта. “ Райна Княгиня Райна Футекова е единствено на 20 години, основна учителка в девическото учебно заведение в Панагюрище, когато Георги Бенковски предлага да ушие знамето на Априлското въстание.Лъвът на знамето е нарисуван от Стоян Каралеев (Баненеца) по пример на лъвчето, отпечатано на корицата на Устава на БРЦК, а буквите са изписани от Иванчо Зографа. Освен надписа „ Свобода или гибел “ в долния край има и 2 букви – „ П “ и „ О “ (за „ Панагюрски окръг “).На 22 април – деня на освещаването му – Райна Футекова му пришива приготвени през нощта пискюли. Размерите на знамето са 2 на 1,5 м, има 2 лица и е поръбено със сърмена линия.Освещава се от свещеници от града и близките села.

A post shared by Ralitsa Paskaleva (@ralitsapaskaleva) on Oct 6, 2018 at 4:56am PDT
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР