Ралица Агайн, заместник-председател на КФН © Надежда Чипева Още по

...
Ралица Агайн, заместник-председател на КФН © Надежда Чипева Още по
Коментари Харесай

Вечерни новини: Кабинетът жертва Ралица Агайн заради "Олимпик", спорно назначение начело на Търговския регистър

Ралица Агайн, заместник-председател на КФН

© Надежда Чипева Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Правителството обмисля помощ за потърпевшите от банкрутиралата " Олимпик ", Меркел се срещна с Путин, рецесията на Илън Мъск се задълбочава
19 авг 2018
Вечерни вести: Борисов се закани на шефката на Търговския указател, борсовият регулатор проверява Мъск и Tesla

И още: Започна строителството на още 16 км от " Хемус " ; Турците ще би трябвало да изплащат по-бързо артикули, купени с кредитни карти; Клиентите на банкрутиралия кипърски осигурител няма да бъдат глобявани за липса на " Гражданска отговорност " до петък
16 авг 2018 Двата абсурда, избухнали посред августовската досада - сривът на Търговския указател и банкрутът на кипърския осигурител " Олимпик ", наподобява, са надалеч от затихване и в понеделник на ръководещите се наложи да взимат кадрови решения по отношение на тях - и двете противоречиви. Тези тематики ще са централни и на следващия ден, като по самодейност на Българска социалистическа партия Народното събрание ще заседава изключително.

В Европа денят бе знаков за Гърция: след осем години завърши сполучливо последна избавителна стратегия за прилежащата ни страна. Гръцката рецесия тежи на Европа съвсем десетилетие. В един миг вероятните сюжети включваха тя да напусне еврозоната или общата европейска валута да се разпадне. Сега обаче след стратегия за икономии и заеми за милиарди евро Гърция се готви да стъпи още веднъж на крайници.

НАЙ-ВАЖНОТО

Правителството изиска оставката на Ралица Агайн от КФН поради " Олимпик "

Ралица Агайн евентуално ще изгуби поста на зам.-председател на Комисията за финансов контрол (КФН) поради шума към банкрута на кипърския осигурител " Олимпик ", който остави 200 хиляди български водачи без годна лавица " Гражданска отговорност ". Това стана ясно след среща на премиера и финансовия министър с управлението на регулатора и представители на службите. По закон КФН е самостоятелна, а членовете й се избират от Народното събрание с шестгодишен мандат, по тази причина и апелът към Агайн е тя самата да поеме отговорност и да подаде оставка. Основните рецензии към нея са, че надзорът е неглижирал дъмпинговите цени на компанията и че не е реагирал квалифицирано при настъпилия банкрут. Досега позицията на КФН бе, че комисията има лимитирани функционалности, като водещият регулатор е кипърското финансово министерство, където е лицензът на " Олимпик ".

Това деяние е очевиден опит на държавното управление да смъкна градуса на напрежение. Макар да имаше обществено неодобрение от наранени клиенти, които би трябвало незабавно да платят за нова застраховка, оповестените митинги бяха извънредно малобройни. Темата обаче беше подета от омбудсмана Мая Манолова и от опозицията от Българска социалистическа партия. Така ръководещите се подхлъзват по популистката нотка да угасят възможен нов пожар в зародиш. Призивът обаче крие и рискове, като значително връзва ръцете на КФН да работи твърдо при проблеми в сегмента на най-масовата застраховка " Гражданска отговорност ". Например, в случай че на регулатора се наложи да лишава лиценз на някой от огромните играчи на пазара, той ще се преценява с обществените настроения и рисковете да бъдат поискани нови оставки.

Агенцията по вписванията с нов шеф - Габриела Козарева, която постоянно сменя постовете си

Габриела Козарева е новият изпълнителен шеф на Агенцията по вписванията, назначена през днешния ден със заповед на министър Цецка Цачева. Досегашната директорка Зорница Даскалова подаде оставка в петък поради срутва на Търговския указател, който не може да бъде възобновен към този момент десети ден. В неделя министър председателят Бойко Борисов разгласи, че до сряда регистърът ще бъде възобновен изцяло.

Позицията отпред на Агенцията по вписванията е третият пост, който Козарева сменя за малко повече от година. През май м.г. по номинация на " Атака " тя бе назначена за зам.-министър на спорта при образуването на настоящето трето държавно управление на ГЕРБ, което е началото на политическата й кариера. Стоя на този пост до февруари т.г., когато оглави Изпълнителната организация за дребни и междинни предприятия, назначена от икономическия министър Емил Караниколов. От правосъдното министерство не оповестиха с какви претекстове е назначена Козарева и по какъв начин е изработен подборът.

Малко над 238 млн. лева ще костват новите документи за идентичност

Прогнозната стойност на публичната поръчка на Министерство на вътрешните работи за новите документи за идентичност е за малко над 238 млн. лева без Данък добавена стойност. Информацията по търга за компания, която да създава новите персонални карти, паспорти и шофьорски книжки в идващите 10 години, бе оповестена на уеб страницата на ведомството и съгласно нея участниците могат да подават предложения за обособените действия, само че общата стойност на офертата не може да надвишава прогнозната с повече от 10%, като в противоположен случай участникът ще бъде отхвърлен. За две от дейностите има и избрани оптимални цени - доставката на бланки за новите документи - 35 млн. лева, и поддръжката на системата за документите - 1.1 млн. лева Участници, които ги надвишават, ще бъдат отстранени. Изборът на реализатор ще бъде изработен посредством лимитирана процедура, като от подадените предложения ще бъдат поканени минимум три компании, които ще продължат в идващ стадий на състезанието.

В новите документи за идентичност ще има вграден чип с биометрични данни и електронна идентификация, посредством която ще могат да се употребяват електронните услуги на държавната и общинските администрации, както и електронен автограф. Такъв чип ще има и в удостоверенията за престояване на чужденци. Наличието на персонални документи с чип е значимо и за въвеждането на електронно гласоподаване.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Във вторник депутатите ще разискват проблемите с Търговския указател и " Олимпик "

Народните представители ще заседават изключително във вторник от 13 ч. по гледище на Българска социалистическа партия. Социалистите съумяха да пресечен лятната почивка на Народното събрание, като внесоха подписка от 61 депутати. В дневния ред има две точки - гласоподаване на решение за затрахователната компания " Олимпик ", която изгуби лиценза си, и чуване на Бойко Борисов поради рецесията с Търговския указател.

Правителството към този момент предприе кадрови дейности по двата казуса, само че Българска социалистическа партия желае още страната да обезщети засегнатите, като води делата от тяхно име, както и до 7 септември КФН да рапортува какъв брой средства има в гаранционния осигурителен фонд и по какъв начин се ръководят.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Венецуела отстрани пет нули от валутата си


Фотограф: Handout
Венецуела от през днешния ден деноминира валутата си, като отстранява от купюрите пет нули в опит да овладее инфлацията и да се оправи с икономическата рецесия. Понеделник е разгласен за народен празник, с цел да може популацията да свикне с новите банкноти. Президентът Николас Мадуро (на фотографията с обновената валута, която се назовава Bolivar Soberano, или върховен боливар) разгласи и други промени. Минималната заплата да вземем за пример се усили 34 пъти в последните дни и в този момент ще бъде равна на към 28 $ месечно.

Икономиката на Венецуела регистрира непрестанен спад, откакто внезапното поевтиняване на петрола през 2014 година направи по този начин, че страната да не може да поддържа към този момент социалистическата икономическа система със обилни дотации и непоколебим надзор на цените. Потребителските цени са нарастнали с 83 000% за година, а хиперинфлацията продължава да се форсира. Досега чаша кафе струваше към 2 млн. боливара.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Зала " Универсиада " за повторно е оповестена за обществена прода н, като в този момент цената е с 10% по-ниска и към този момент е 14.042 млн. лева Съоръжението беше показано за обществена обмен през юни, само че в периода до 12 юли нямаше подадени поръчки.

До две години ще бъдат ремонтирани всички магистрални мостове в неприятно положение , а още до края на месеца ще стартира ремонт на тези две уреди на " Хемус " и едно на " Тракия ", заяви районният министър Нанков. В момента се вършат поправки на пет от 17-те моста, чиито експлоатационни периоди изтичат.

Григор Димитров означи спад от три позиции в международната класация , откакто сдаде рано купата в тенис шампионата от сериите " Мастърс " в Синсинати, и от през днешния ден заема осмото място. Димитров отпадна в третия кръг след загуба от бъдещия първенец Новак Джокович.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жертвите на най-опустошителните от век мусонни дъждове в Керала в Индия към този момент са над 400


Нивото на водите в индийския щат Керала, потърпевш от най-опустошителните мусонни дъждове от един век насам, е почнало да спада. Спасителни екипи откриха още десетки жертви и по този начин броят им доближи 400 души от началото на сезона на мусоните от юни, съобщи " Франс прес ". Само през вчерашния ден бе оказана помощ на 22 хиляди души, потърпевши от бедствието. Общо към 1.08 млн. души до момента са подслонени в 3646 лагера за хора, останали без покрив над главата. Смята се, че в най-засегнатите региони са блокирани към 6000 души.

[Associated Press]

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР