Ралито на международните борси продължи и тази седмица. Катализаторът на

Ралито на международните борси продължи и тази седмица. Катализаторът на ...

Търговското примирие между САЩ и Китай е факт, но могат ли да са спокойни инвеститорите?.


Ралито на международните борси продължи и тази седмица. Катализаторът на събитията беше постигането на търговско споразумение на първа фаза между САЩ и Китай, което насърчи ръста на индексите на капиталовите пазари до нови рекорди.

Инвеститорите обаче не трябва да подценяват сценария за подновяване на напрежението между двете най-големи икономики в света, нито да изключват възможността от по-агресивно отношение от страна на Вашингтон към други търговски партньори, с които САЩ имат големи излишъци, пише Financial Times. Още по тематаТърговската сделка между САЩ и Китай - взаимно примириеЕдин по-различен поглед към митата на Тръмп

Примирията могат да бъдат крехки

Основният фокус на инвеститорите в момента е насочен към това дали първа фаза от сделката между САЩ и Китай ще повиши увереността на глобалните бизнес лидери, дали ще стимулира по-високи нова на инвестиции, както и дали ще насърчи икономическата активност.

 Те обаче трябва да виждат отвъд бичите прогнози на анализаторите за по-силен растеж на печалбите.

Напрежението в глобалната търговия остава

Белият дом не отменя изцяло съществуващите мита върху китайски стоки за 360 млрд. долара до постигане на втора фаза от споразумението. Инвеститорите може би ще трябва да изчакат до изборите в САЩ през ноември или дори до следващата година, преди подобна сделка да бъде сключена.

Трябва да се има предвид, че от настоящото споразумение между Вашингтон и Пекин ще има и губещи, ако Китай закупи допълнително стоки за 200 млрд. долара от САЩ в следващите 2 години, какъвто ангажимент пое.

Джордж Саравелос от Deutsche Bank отбелязва, че Китай ще трябва да пренасочи съществуващото и бъдещото търсене на стоки към САЩ, а така американският търговски дефицит с Китай може да се свие, но за сметка на други.

По думите на анализатора германските производители и бразилските фермери ще са сред губещите.

Заплахата от САЩ

Междувременно търговското министерство на САЩ ще продъолжи кампанията си срещу потенциални валутни манипулатори, като Китай, Япония, Корея, Германия, Италия, Ирландия, Сингапур, Малайзия, Виетнам и Швейцария са в списъка за мониторинг.

“Бъдещите действия на САЩ рискуват да натежат на подобрените перспективи за растежа на глобалната търговия през 2020 г.”, смята анализатор на Brown Brothers Harriman.

Възможна причина за бъдещ търговски конфликт е и фактът, че китайските държавни субсидии например не са част от споразумението, подписано през тази седмица, тъй като те ще са обект на преговорите от втора фаза.

Цялата публикация може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Източник: investor.bg