Рали България отново може да се завърне в Европа. Силно

...
Рали България отново може да се завърне в Европа. Силно
Коментари Харесай

Рали България се връща в Европа с подкрепата на ФИА

Рали България още веднъж може да се завърне в Европа. Силно рамо за страната ни дава Международната федерация по авто спорт (ФИА). Това стана ясно от писмо до ръководителя на СБА Емил Панчев, което е подписано персонално от президента на ФИА Жан Тод.

Към сегашния миг емблематичното за страната ни рали, което бе стигнало и до кръг от международния шампионат е изключено от календара, поради тоталните крамоли в автомобилния спорт в България.  Членове на УС си пускаха тъжби против личния си избор, а водачи пък се оповестиха против спонсора си. Заради тези безумия се стигна и до лишаване на лиценза от страна на СБА за спортна активност на федерацията по авто спорт (БФАС). Решение, което тряваше да бъде взето още преди години регистрират едвам в този момент експертите.

БФАС пък спретнаха митинг пред Министерския съвет тъй като лицензът им бил взет от Министерството на младежта и спорта, само че пропуснаха да кажат каква в действителност е истината.  Българският член на ФИС е СБА, който от години отдава спортния календар за реализация от федерацията с контракт. В момента, в който съюзът приключи това, всички права за осъществяване на надпревари се губят от федерацията. А министерството просто записва това.
Настоящото решението на СБА, взето единомислещо да се спрат връзките с БФАС, е от 16 януари 2019-а. За него са известени както Владимир Илиев, който към момента съставлява федерацията, по този начин и Калоян Станчев, определен съвсем единомислещо на 21 април 2018 година Ден по-късно той бе нападнат в съда. И четири месеца митинги нямаше.
Миналата година се стигна до цялостния парадокс ФИА да ни отнеме правата даже за междуродно съревнование и на старт имаше едвам 26 български екипажа, 10 от които с коли отвън хомологация. Това бе върхът на пропадането, макар че ралито се върна във Варна, там, откъдето стартира историята му. Заради икономисване на средства и обикновени старания се стигна до цялостния провал на надпреварата, а скритата цел бе да се резервира властта. Причината за отнемането на правата бе повече от тривиална. Просто бяха забавени документите на ралито макар напомнянията на СБА.
Тази година към този момент бяха направени първите стъпки в вярната посока от новосформираната Автомобилна федерация на България (АФБ). Тя бързо съумя да свърши много работа и закономерно от ФИА дадоха сигнал, че са удовлетворени. През 2018 година ралито се организира в изискванията на цялостна конспиративност, като даже във Варна нямаше плакати за неговата реклама. Медиите също схванаха, че е имало рали след това. След измененията направени от АФБ и съответната реклама единствено на финалния стадий имаше 15 000 фенове, а на формалния старт макар дъжда излязоха близо 5000 варненци.
Сега бяха покрити условията за европейски стандарт, нещо за което преди година се мечтаеше.
Най-големият триумф през 2019-а си остава броят на водачите. Защото от четири сезона, откогато стартът се върна край морето, те бяха на второ място по поръчки. През 2016 година са 37, по-късно стават 54, с цел да се стигне до неуместните 29 през 2018-а. Сега бяха 42 макар тоталната война за лиценза. Журналистите също си спомниха, по какъв начин се отразява професионално едно такова съревнование. Имаше включвания по национална телевизия и много повече хора схванаха, че има сходно съревнование.
След като остана без лиценза БФАС продължи борбата с неистови старания, макар че поради правосъдните борби надали има някой, който да застане твърдо и да съобщи, че я ръководи. Защото се оспорват решения на общи събрания отпреди години.
“За следващ път декларирам че Автомобилната федерация на България (АФБ) извършва годишния календар, признат от БФАС с една-едничка цел - равномерен преход с минимално разтърсване за водачи и уредници. Всички точки, извоювани в надпреварите през тази година, ще бъдат годни за крайното годишно класиране във всички дисциплини - както самостоятелно, по този начин и отборно. Такъв термин като шампионат на БФАС просто не съществува. За мое голямо страдание, шефовете на БФАС не престават да ви заблуждават (точно такова е тяхното схващане за работа в интерес на спорта) ”, се споделя в публична позиция на президента на АФБ Камен Михайлов. Тя бе публикувана откакто се провали и една от атракциите на сезона - планинското “Българка ”. То трябваше да се организира предишния уикенд.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР