Ръководството на Върховния касационен съд (ВКС) е нарушило собствените си

...
Ръководството на Върховния касационен съд (ВКС) е нарушило собствените си
Коментари Харесай

Със съгласието на Лозан Панов в угода на убиеца Джок са нарушени Правилата за случайното разпределение на делата

Ръководството на Върховния касационен съд (ВКС) е нарушило личните си Правила за образуването и инцидентното систематизиране на делата, одобрени със заповед на ръководителя Лозан Панов от 16 юли 2018 година и съобразени със Закона за правосъдната власт, с цел да изтегли с 16 дни по-рано разглеждането на настояването на основния прокурор Сотир Цацаров за анулация на предварителното освобождение на Джок Полфрийман.

Това оповестява „ Правен свят “.

Във вторник стана ясно, че откакто в началото бе планувано за 23 октомври, делото е изтеглено за разглеждане на 7 октомври. Това е станало по предписание на заместник-председателя на Върховен касационен съд и началник на Наказателната гилдия Галина Захарова.

В т. 7 от Раздел Трети "Правила за разпределение, формиране и образуване на правосъдни сформира в Наказателна гилдия " обаче е записано, че насрочването на делата за допустимо най-близката дата се прави от ръководителите на отделения.

В случая това е трябвало да направи Галина Тонева, ръководител на Второ наказателно поделение, част от което е правосъдният състав Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова.

В т. 1 на същия раздел се показва още, че определянето на дата за съвещанията се прави от съответния ръководител на поделение.

Така се оказва, че Захарова е иззела пълномощията на Тонева, тъй като още веднъж в т. 7 категорично е посочено, че ръководителите на отделения са тези, които съгласуват "броя и тежестта на делата " със съдиите-докладчици, който за това дело е арбитър Жанина Начева.

Изместването на делото за по-ранна дата, което бе осъществено броени дни след първичното му насрочване, с изключение на, че е извънредно необикновена процедура, е необичайно и поради неналичието на каквито и да е промени в събитията.

Що се отнася до претекста, че това е направено, тъй като Полфрийман не можел "да се придвижва свободно ", би трябвало да е ясно, че Захарова пренасрочва делото в миг, в който по този въпрос има две висящи производства по искане на отбраната на австралиеца по отношение на същото събитие – пред Софийски градски съд и пред Административен съд София град.

По-късно стана ясно, че Софийски градски съд отхвърли да се произнесе по проблема, тъй като едната му възбрана да напуща страната е отпаднала, а АССГ отхвърли настояването на юриста на Полфрийман австралиецът да бъде освободен от центъра за краткотрайно настаняване на чужденци в Бусманци.

Изглежда все по-вероятна тезата, че незабавното пренасрочване на делото от 23-ти за 7-ми октомври, осъществено след завръщането на Лозан Панов от чужбина, е направено с цел да отдалечи решението на висшите съдии допустимо най-вече от датата – 24 октомври, на която по предложение на цялата Прокурорска гилдия – Висшият правосъден съвет ще би трябвало да гласоподава номинацията на Иван Гешев за основен прокурор, както и да се обезмислят импортираните в Народното събрание ремонти в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), свързани с условното предварително освобождение.

А въпросът кое е наложило нарушение на Правилата и закона особено за случая с Джок Полфрийман остава от компетенциите на Инспектората към Висш съдебен съвет.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР