Ръководството на УМБАЛ Александровска отстранява от длъжност началника на клиниката

...
Ръководството на УМБАЛ Александровска отстранява от длъжност началника на клиниката
Коментари Харесай

Александровска болница отстрани лекар заради съмнително дарение на жилище от пациентка

Ръководството на УМБАЛ " Александровска " отстранява от служба началника на клиниката по хирургия доцент доктор Манол Соколов.

Повод за това стана следствие на " Нова телевизия ", което разкри, че болна пациентка е приписала два жилището в столицата на двама лекуващи я медици, а не след дълго умряла. По случая през днешния ден Софийска районна прокуратура се самосезира.

Починалата Лидия Чакърова е приписала апартаменти- един на бул. " Мария Луиза " и един в кв. " Лозенец ", на началника на клиниката по хирургия в " Александровска болница " доцент доктор Манол Соколов и на кожния лекар доктор Евгения Божикова.

От болничното заведение прецизират, че доцент доктор Соколов е отхвърлен за времето до привършване на оповестената от прокуратурата инспекция.

" Случаят, въпреки и с темперамент на частни дарителски връзки сред жители, за жалост визира връзките " лекар-пациент ", където лекарят е чиновник на болничното заведение, а това от своя страна въвлича и името на Александровска болница в общественото пространство ", показва управлението на лечебното заведение в позицията си.

За да бъде предпазена тази най-висша лекарска полезност, изпълнителният шеф на болничното заведение проф. Атанас Йонков е призовал доцент Соколов да излезе в неплатен отпуск до изясняване на " имотния проблем ", само че той изрично отказал. Ръководството на болничното заведение е разпоредило инспекция дали дарителката доктор Лидия Чакърова в действителност е постъпвала в миналото като пациент.

" Ситуацията е неприятна за цялото лекарско съсловие, защото основава настроения в обществото, че медиците, полагайки грижи за своите пациенти, могат да влязат и в персонални взаимоотношения с тях отвън лечебните заведения ", излиза наяве още от позицията. Това крие риск да бъде разрушено доверието " лекар-пациент " и по този мотив управлението на университетската болница отстранява доцент доктор Манол Соколов до привършване на следствието по случая.

Ръководството на УМБАЛ " Александровска " чака сътрудника им персонално и обществено да даде пояснения по какъв начин частните му взаимоотношения, в това число и като доктор, с дарилата го собственичка, се свързват сега отрицателно с името на болничното заведение.

Осветляването на проблема от прокуратурата и персонално от доцент Манол Соколов ще бъде в интерес на отбраната на престижа на УМБАЛ " Александровска " като водещо лечебно заведение и най-стария стожер на университетското обучение в България, е заключението в позицията.

В нея обаче не се показва нищо за дерматолога доктор Евгения Божикова, която също е получила апартамент като подаяние от същата пациентка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР