Ръководството на УМБАЛ Александровска ЕАД е запознато от събота с

...
Ръководството на УМБАЛ Александровска ЕАД е запознато от събота с
Коментари Харесай

Александровска болница за починалия Спас Добрев: Дежурните екипи са изпълнили задълженията си

Ръководството на УМБАЛ „ Александровска ” ЕАД е осведомено от събота с отвореното писмо на госпожа Евелина Добрева, оповестено в медиите, оповестиха от болничното заведение.

Със заповед на изпълнителния шеф сутринта в 8.30 ч. на 25.09.2017 година (първи работен ден) е назначена Комисия, която да ревизира изнесената в писмото, информация и на база здравната документи на пациента Спас Добрев да показа отчет за работата на екипите на болничното заведение.

Резултатите от инспекцията (на база разбор на здравна документи и на събрани пояснения на дежурните екипи) бяха ясни в края на вчерашния ден (26.09) и са показани на изпълнителния шеф. До сегашния миг УМБАЛ „ Александровска ” ЕАД се въздържаше от мнения по случая, поради назначената инспекция от страна на министъра на опазването на здравето проф. Николай Петров, предоставена на Изпълнителна организация „ Медицински одит ” (ИАМО).

Поради появяването на изявления в медиите във връзка със случая, в които се твърди, че на пациента е бил отхвърлен банкет или е върнат от болничното заведение, представяме резултатите от вътрешната инспекция. Пълната здравна документи по случая е изискана и предадена на ИАМО.

Вътрешната инспекция установи следното:

1. Пациентът Спас Добрев е превозен до Спешно поделение на УМБАЛ „ Александровска ” ЕАД посредством Център за незабавна здравна помощ (ЦСМП) на 16.09.2017 година в 18.15 ч. – близо два часа след първичното повикване на колата за спешна помощ в дома му.

2. Пациентът е признат неотложно в Спешно поделение в извънредно тежко повредено общо положение.

3. Веднага са стартирани съответстващи на положението му, медицински действия – оценка на положението, ЕКГ, мониториране на артериалното кръвно налягане, кислородна ресусцитация, подаване на О2 с маска; обезпечен е венозен път и са стартирани вливания на обемозаместващи разтвори, включени са лекарства за стимулация на сърдечната активност – катехоламини.

4. По време на провежданите лечебни мероприятия, пациентът изпада в клинична гибел. Незабавно е стартирана кардиопулмонална ресусцитация (КПР) и е извикан реанимационен екип. След 15 мин. вследствие на приложената КПР и лекарства за сърдечна стимулация е възобновена сърдечната му активност. Това разрешава превозването му и е осъществена транпортна реанимация, като пациентът е преведен в НАИЛ II към Клиника по анестезиология и интензивно лекуване. При превеждането на пациента от Спешно поделение към НАИЛ II той е съпроводен от дежурен анестизиолог-реаниматор, здравна сестра и двама болногледачи.

5. Пациентът постъпва в реанимационното поделение през задния вход на отделението, който е предопределен за незабавни пациенти. Този вход е наличен единствено за медицински лица и пациенти на болничното заведение. През него не се позволява прекосяване на цивилни лица (вкл. близки на пациенти) поради спецификата на лечебния развой и опцията за внасянето на инфекции, които могат да компорметират лекуването и застрашат живота на пациента в клиниката.

6. При постъпването във Второ направление по анестезиология и интензивно лекуване пациентът е подложен на апаратна вентилация със 100% подаване на кислород; мониториране на пулсова периодичност, артериално налягане, пулсова оксиметрия, ЕКГ. Продължено е вливането на обемнозаместващи разтвори и стимулация на сърдечна активност с катехоламини.

7. В 19.55 часа е осъществена незабавна консултация с кардиолог и е направена ехокардиография на място в НАИЛ II. Пациентът изпада още веднъж в клинична гибел. Веднага е стартирана кардиопулмунална ресусцитация, която е извършена в цялостен размер с оптимални дози на лекарства.

8. Въпреки извършена кардиопулмонална ресусцитация в цялостен размер, в 20.25 часа настава екзитус леталис.

Въз основа на направения разбор на здравната документи на пациента Спас Добрев и предоставената информация от дежурните на 16.09.2017г., екипи в Спешно поделение и Второ направление по анестезиология и интензивно лекуване, членовете на Комисията показаха следното мнение:

1. В момента на идване на колата за спешна помощ на ЦСМП, пациентът е приет в болница неотложно.
2. Не се откриват пропуски – както по време, по този начин и по качество, на медицинските действия и лечебно-диагностичния логаритъм при пациенти в сходни положения.

Видно от всичко разказано нагоре – дежурните екипи на УМБАЛ „ Александровска ” ЕАД са изпълнили своите отговорности, показват от болничното заведение.

От „ Александровска ” изричат съболезнования на околните на умрелия пациент Спас Добрев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР