Ръководството на централната банка у нас за пореден път разкритикува

...
Ръководството на централната банка у нас за пореден път разкритикува
Коментари Харесай

Калин Христов, БНБ: Отрицателните лихви създават зомби икономика

Ръководството на централната банка у нас за следващ път разкритикува остро политиката на негативни лихви, водена от Европейската централна банка (ЕЦБ).

" Политиката на ЕЦБ, която от години държи главния лихвен % в негативна територия, а по време на последната среща на управителния си съвет отпред с Марио Драги я намали в допълнение до минус 0.5%, води до трайни отрицателни резултати върху тласъците за семействата и бизнесите. Те се показват в намалена податливост към икономисване от страна на първите и в редуцирано предпочитание за вложение при вторите ", съобщи подуправителят на Българската национална банка (БНБ) Калин Христов, представен от Money.bg. Христов изнесе тирада при откриването на четвъртата годишна конференция The Next Big Thing, проведена от Блумбърг ТВ България.

Христов напомни, че политиките на ЕЦБ имат пряк резултат върху българския финансов бранш и върху стопанската система на страната, тъй като левът е овързан с еврото. От изявлението на финансиста стана ясно, че политиката на минусови лихви надува " балони " в българската стопанска система, тъй като заемът е толкоз на ниска цена, че всеки може да го получи.

" Тук към този момент никой към този момент не диференцира риска в цената на заема, което значи евентуален риск. Това е зомбификация на стопанската система, тъй като всеки получава дълг. Вече не съществува нещо, което да отстрани неефективните компании, тъй като всеки получава заем ", уточни Христов. Под " зомби " компании в стопанската система нормално се имат поради сдружения, които могат да не престават да оперират единствено с помощта на новия дълг, който взимат, защото в противоположен случай биха банкрутирали.

По думите на Христов световната финансова рецесия от 2008 година е довела до интензивната парична политика в последните години, само че крайният резултат от нея е развързване на ръцете на политиците за увеличено харчене. " Паричната политика е неефективна и импотентна - негативните лихви не оказват помощ на вложението, а водят до това да купуваме по-голям дълг на държавното управление ", сподели той. " Инструментът негативни лихви ще има непрестанен резултат върху всички, които икономисват, върху държанието на младежите и върху държавните управления, които обаче няма да вършат структурни промени. Това е дълбока смяна в тласъците ", уточни Христов, представен от Money.bg.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР