Ръководството на ТЕЦ Бобов дол разпрстрани до медиите позицията си,

...
Ръководството на ТЕЦ Бобов дол разпрстрани до медиите позицията си,
Коментари Харесай

Позиция на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД относно твърдения на прокуратура за оползотворяване на отпадъци в централата


Ръководството на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " разпрстрани до медиите позицията си, обвързвана с последните събития, свързани с изказванията за нерегламентирано горене на боклуци, в това число и във връзка с инспекциите на прокуратурата. Прилагаме цялостната позиция на управлението на централата, без редакторска интервенция.

Във връзка с последните инспекции, почнали на 03.09.2019 година в Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” ЕАД, подредени със заповед от Прокуратурата на Република България Дружеството желае да направи конкретизиране, че по време на въпросните инспекции не бяха открити нарушавания от страна на способените органи.

Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” ЕАД е в неразбиране за какво беше изпратен екип на Регионална инспекция за опазване на околната среда София да извърши инспекцията, имайки поради, че ние не попадаме в обсега на този способен орган. За нас пораждат въпроси, свързани с това какво се случва в институциите, които провеждат тази инспекция.

На 04.09.2019 година представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова оповести следното мнение: „ Топлоелектрическа централа " Бобов дол " ЕАД е горил боклуци в прорез с комплексното си позволение “.

Топлоелектрическа централа “Бобов дол” ЕАД като отговорно Дружество постоянно е съдействал на всички институции. Не считаме, че е редно да се изнасят обществено изказвания, които са невярни и подвеждащи.

Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” ЕАД има Комлексно позволение. На база на това позволение е издадено разрешение от страна на Министерство на околната среда и водите, позоваващо се на Закона за запазване на околна среда за осъществяване на пробно изгаряне на РДФ. Повтаряме, че става въпрос за боклук, който е модифициран и трансфорат в гориво за оползотворяване, приказваме съответно единствено и само подобен. Манипулативни са изказванията, че желаеме да реализираме оползотворяване на всевъзможни боклуци.

В разследване на това ни е публикуван и документ по Закона за ръководство на отпадъците за активност с боклуци и който също се въз основа на обстоятелството, че ни е издадено сложно позволение, т.е. Топлоелектрическа централа “Бобов дол” ЕАД не е горил РДФ в прорез с разрешителното си. Всеки един звук РДФ, който е бил оползотворен от централата, е докладван на съответните институции. Това може да бъде тествано.

Дружеството е подложено на непрекъснат, денонощен емисионен надзор от страна на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) и Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник.

Допълнително имаме осъществени измервания на излъчванията, отделяни в атмосферния въздух в резултат на употребата на централата на 17.06.2019 година и на 26.08.2019 година от акредитираната лаборатария „ Централна лаборатория София – 01 “ към Изпълнителна агенция по околна среда. За резултатите от осъществените измервания са направени протоколи, от които е видно, че не са налице превишения на допустимите емисионни индикатори.

С резултатите от осъществените измервания са осведомени и способените органи.

От началото на годината на територията на с. Големо село бяха осъществени 3 измервания на качеството на атмосферния въздух от страна на Изпълнителна агенция по околна среда. Те бяха осъществени чрез мобилна автоматизирана станция. Контролният апарат беше ситуиран директно пред постройката, в която се обитава кметството на селото. Всяко едно от измерванията продължи по 10 дни и в този интервал станцията отчиташе индикаторите на атмосферния въздух, като в нито един миг не бяха регистрирани превишения на допустимите правила.

Относно невярни изказвания на избрани неправителствени организации за температура на изгаряне в енергийните котли на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ ЕАД, насочваме апел към тези “експерти” да се срещнат със оборудванията на централата. Проектната документи на всеки един казан е част от процедурата по издаване на нашите разрешителни и е предоставена както в Изпълнителната организация по околна среда, по този начин и в Министерство на околната среда и водите. Нашите разрешителни за оползотворяване на боклуци са издадени на база на това, че в оборудванията на оператора могат да се оползотворяват такива.

Смятаме, че постоянно сме оказвали подпомагане на институциите и всякога им предоставяме всички документи, които те изискват от нас.

Апелираме да бъде прекъснато разпространението на лъжливи изказвания по наш адрес, както и името на Топлоелектрическа централа „ Бобов Дол “ ЕАД да се употребява от политически сили за правене на предизборна акция.

За всяко едно неотговарящо на истината изказване Топлоелектрическа централа „ Бобов Дол “ ЕАД ще търси своите права по правосъден път.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР