Ръководството на РС Македония трябва да убеди не България, а

...
Ръководството на РС Македония трябва да убеди не България, а
Коментари Харесай

Радев: РСМ трябва да убеди гражданите си, че е демократична държава

Ръководството на районен съд Македония би трябвало да убеди не България, а своите жители, че гради демократична страна. Държава, в която по българските клубове не се стреля и не се палят, а българите в тази страна не са подлагани на систематичен тормоз, физическо принуждение и режисирани правосъдни процеси. Това съобщи президентът Румен Радев в отговор на въпрос на БГНЕС за съществуването на " черни описи " и насилието над българи в РСМ.

Радев е безапелационен, че „ управлението на РСМ може да претендира, че построява съвременно мултиетническо общество, когато откри сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в своята Конституция “.

Държавният глава напомни, че към преговорната рамка има неразделна част и това е Протоколът , подписан сред двете страни.

„ Там няма напредък. Затова приказвам с европейските водачи и институции да има придвижване по този протокол, тъй като там са учебниците, там е езикът на омразата, там са медиите, там е отварянето на архивите и извинението за етническите репресии към българите през годините. Там са и други значими неща, като съхраняването на нашето културно завещание “, сподели Радев.

Той акцентира, че включването на българите в Конституцията на РСМ е наложително изискване за начало на договарянията за участие и това изискване е залегнало също по този начин и в самата преговорна рамка във Френското предложение.

Радев съобщи, че насаждането на ненавист към българите е развой, който тече от десетилетия.

„ Това е цяла теория, учредена на антибългарска идеология и очевидно лишава време, до момента в който РСМ застане измежду демократичните страни и ние би трябвало да оказваме помощ в този развой “, даде обещание той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР