Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява доклада на ЕК

...
Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява доклада на ЕК
Коментари Харесай

Прокуратурата излезе с позиция за доклада на ЕК за България

Ръководството на Прокуратурата на Република България прави оценка отчета на Европейска комисия от 22.10.2019 година като справедлив и реален. Този отчет регистрира осъществяването на всички шест индикатори, въведени при основаването на Механизма за съдействие и инспекция през 2007 година, както и цялостното осъществяване на седемнадесетте основни рекомендации, дефинирани от Европейска комисия през януари 2017 година Това се оповестява в позиция на Прокуратурата.

Изключително позитивен е крайният извод на Комисията – че „ осъщественият от България прогрес по линия на Механизма за съдействие и инспекция е задоволителен за осъществяването на уговорките на страната, поети все още на присъединението й към Европейски Съюз “. Така обективно и по достолепие са оценени напъните на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт в региона на правосъдната промяна и противодействието на корупцията и проведената престъпност.

В същото време, отчетът на Европейска комисия от 22.10.2019 година ясно акцентира, че „ за постигането на резултати в дълготраен проект ще бъдат нужни решителност и следващи дейности “. Ръководството на българската прокуратура ще продължи да работи интензивно и в границите на Националния механизъм за мониторинг, основан с Постановление на Министерски съвет № 240/24.09.2019 година

Изразяваме институционална и експертна поддръжка на препоръчаните от държавното управление последни промени в Закона за правосъдната власт, както и на поетия ангажимент за осъществяване на рекомендациите на Венецианската комисия в сходство с открития парламентарен ред. Намерението на идната Европейска комисия за въвеждане на „ изчерпателен механизъм за върховенството на закона с общоевропейски обсег и обективно докладване на всички страни членки “ е най-силната гаранция за необратимост на промените.

Главният прокурор и неговите заместници показват своята признателност към всички прокурори, следователи и чиновници, чийто труд в забележителна степен способства за позитивната оценка за напредъка на страната ни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР