Ръководството на община Смолян и кметът Николай Мелемов поднасят най-искрени

...
Ръководството на община Смолян и кметът Николай Мелемов поднасят най-искрени
Коментари Харесай

Почина кръводарител №1 на България

Ръководството на община Смолян и кметът Николай Мелемов сервират най-искрени съболезнования и показват дълбоката си съпричастност към фамилията, околните и родствениците на Атанас Френкев във връзка неговата гибел. В съболезнователния адрес се споделя:

Отиде си от този свят един човек с огромно сърце и живот предан на хората. На 88-годишна възраст умря Атанас Френкев, кръводарител №1 на България и Почетен жител на Смолян. Един от създателите на Смолянски окръг.

Той е кръводарител повече от 40 години, безплатно е дарил 107 литра кръв в над 400 случая. Награждаван е от БЧК с три сребърни и една златна значка, получил е златна значка и от тогавашното Министерство на националното здраве. Има седем ордена и медала за гражданска героизъм и заслуги -Първа степен. Член е на пленума на Червения кръст. През 2005 година получава грамота и статуетка на Народно събрание на БЧК за Кръводарител №1 на България. Отличен е със званието "Достоен жител на Смолян за 2008 година ".
Френкев е дарил кръв за пръв път през 1948 година, а за финален през 1990 година Заради кръвната му група с 15 добавки, които рядко се откриват в индивида, той е бил непрекъснато в описите на Кръвните центрове на БЧК за повикване при потребност. Без аналог в наше време, през 1959 година Френкев е дарил в три поредни дни общо 1,5 литра кръв за спасяването на родилка. Кръводарител №1 на България е роден на 26 април 1930 в Райково. Целият му живот е образец за жертвоготовност, хуманизъм и родолюбие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР