Ръководството на община Каспичан запозна вицепрезидента Илияна Йотова с идеята

...
Ръководството на община Каспичан запозна вицепрезидента Илияна Йотова с идеята
Коментари Харесай

Каспичан иска 2 май за Ден на покръстването

Ръководството на община Каспичан срещна вицепрезидента Илияна Йотова с концепцията си, която събира все по-голяма поддръжка, 2 май да бъде разгласен за формален празник на св. цар Борис I Покръстител, на православната нематериалност и просвета. На тази дата се празнува успението на св. Борис Покръстител, през 2022 година се навършват 1115 години, оповестиха от Президентството.

Община Каспичан възнамерява интернационална конференция за делото на цар Борис I, смисъла на християнството, развиването на българската словесност и просвета. Форумът ще се организира под патронажа на вицепрезидента Йотова.

От своя страна вицепрезидентът показа концепцията си за основаването на непрекъснато настоящ интернационален конгрес за кирилицата. „ Има трендове за заменянето на кирилските букви с латински.

Във фокуса на форума ще бъдат провокациите пред кирилската книжовност в изискванията на цифровизация и ролята на българската страна за спасяването на делото на Светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници “, уточни Илияна Йотова и акцентира, че е нужна целенасочена държавна политика за връщане на позициите на България на културната карта на света.

На срещата на „ Дондуков “ 2 бяха разисквани и проектите за възобновяване на Голямата базилика в Плиска, за което е основан предприемчив комитет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР