Ръководството на Националното представителство на (НПСС) изпрати становище до министрите

...
Ръководството на Националното представителство на (НПСС) изпрати становище до министрите
Коментари Харесай

Студентските съвети искат общежитията да станат битови потребители на ток

Ръководството на Националното посланичество на (НПСС) изпрати мнение до министрите на енергетиката и на образованието, в което от НПСС показват терзанията на студентите за фрапантните сметки за електрическа енергия в общежитията, които студентите получиха в края на 2021 година и при започване на 2022 година, оповестиха от НПСС.

В мнението си от НПСС показват, че са единственият законоустановен орган за отбрана на правата и ползите на студентите, курсантите, докторантите и специализантите в България.
свързани новини5135на 27.12.2021
" Днес студентите са изправени пред голямо предизвикателство, обвързвано с измененията в енергийния бранш. Университетите и общежития са обсъждани като небитов консуматор, според т. 33 " а " от параграф 1 на Допълнителните разпореждания на Закона на енергетика. За първи път цената на на свободния пазар мина границата от 1000 лева за МВтч (мегаватчаса), а измененията на цените се отразяват на студентската юноша. Получените обезщетения от 110 лева за МВтч са отпуснати единствено за октомври и ноември м.г., само че не и за последващите месеци.

Университетите са изправени пред заплахата в най-скоро време да не могат да си платят сметките за ток, а това ще се отрази на повишението на семестриалните такси. Голяма част от студентите не съумяват да си платят сметките в общежития, тъй като крайните суми са непостижими за тях. Заплащането на студентското общежитие на човек се е нараснало с три пъти за еднообразно потребление на количеството електричество по отношение на същия интервал на предходната година. В живеят над 35 000 студенти, учащи се в българските висши учебни заведения, които са консуматори, които, имаме вяра, че би трябвало да бъдат определяни като битови и да използват електрическа енергия на контролирания пазар. Има действителен риск хиляди студенти да изоставен своите студентски общежития и да спрат своя учебен развой, което ще бъде пагубно за системата на висшето обучение. Наложеният с решение на Народното събрание мораториум върху цената на електрическата енергия, ВиК услугите и топлинната сила на контролирания пазар, не важи за небитовите клиенти, каквито са университетите и общежития ", се показва в мнението на НПСС.

Заради тези аргументи от НПСС упорстват общежития и университетите да преминат от небитови към битови консуматори, което ще понижи разноските за студентите, обитаващи съответните блокове.

От НПСС упорстват за обезщетения за висшите учебни заведения и за общежития с най-малко 250 лева за МВтч за декември и януари, както и за понижаване на Данък добавена стойност от 20 % на 9 % за електрическата енергия.

От НПСС декларират, че " университетите би трябвало да бъдат обсъждани като народен приоритет, а общежития - като обществена услуга, която има определящо значение за студентската общественост за воденето от тях на заслужен, деен и самостоятелен живот ".
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР