Ръководството на НАСА обяви, че ще кръсти централния си офис

...
Ръководството на НАСА обяви, че ще кръсти централния си офис
Коментари Харесай

НАСА кръщава центъра си във Вашингтон на Мери Джаксън – първата чернокожа жена инженер в агенция

Ръководството на НАСА разгласи, че ще кръсти централния си офис във Вашингтон на Мери Джаксън – първата чернокожа жена инженер в редиците на галактическата организация. Джаксън има пряк принос към изпращането на американци в космоса, написа „ Ню Йорк таймс “.

Администраторът на НАСА Джим Бридстийн съобщи, че организацията ще продължи да отдава респект на тези, чиито истории дълго време са били подценявани.
Почина Катрин Джонсън - гениалната математичка с принос за стъпването на Луната Тя си отиде на 101 години
„ Днес с горделивост оповестяваме, че центъра ни във Вашингтон ще носи името „ Мери У. Джаксън “. Това е увещание, че Мери е един от многото невероятни и надарени експерти, които са спомогнали за триумфа на НАСА “, разяснява той.

Снимка: Wikimedia Commons

Дъщерята на историческата фигура – Каролин Луис разяснява, че се усеща извънредно горда от смяната на името.

„ Майка ми беше академик, брачна половинка, майка и модернист. Тя проправи път за хиляди към триумфа и освен в НАСА, а на всички места в страната “, разяснява Луис.

Мери Джаксън е родена в Хамптън и приключва локалния университет през 1942 година със компетентност математика и физични науки. През 1951 година стартира работа в организацията, която по-късно ще бъде преименувана на НАСА и прави калкулации.

Снимка: Wikimedia Commons

Тя става първата чернокожа жена инженер на НАСА през 1958 година Джаксън приключва спомагателни курсове и обучение, като преди този момент внася петиция към градската администрация на Хамптън да й бъде разрешено да посещава университет с бели студенти.

Мери Джаксън се пенсионира в НАСА през 1985 година Умира през 2005 година

Безспорният й принос към историята на НАСА и работата й с математикът Катрин Джонсън и Дороти Воган бяха център на кино лентата „ Скрити цифри “ от 2016 година Лентата получи три номинации за „ Оскар “.

След като историята на трите дами става международно известна, от НАСА стартира редица от начинания, целящи техните имена да останат в публичното схващане.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР