Ръководството на министерството публично отчете резултатите от дейността през първите

...
Ръководството на министерството публично отчете резултатите от дейността през първите
Коментари Харесай

Министър Рашков: МВР се справи успешно с поставените задачи

Ръководството на министерството обществено регистрира резултатите от активността през първите шест месеца на годината
Публичен доклад за работата на министерството дадоха министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, заместниците му Таня Райчева, Стоян Темелакиев и Ангел Симеонов, зам.-главният секретар на Министерство на вътрешните работи гл. комисар Станимир Станев и шефовете на основни дирекции.

Министър Рашков уточни, че Министерство на вътрешните работи се оправи с поставените задания и по времето, в което беше длъжностен министър и по-късно, когато пое управлението на ведомството като титуляр. Като част от постигнатото той уточни признатото нарастване на бюджета на Министерство на вътрешните работи, такова, каквото не е имало до момента. Той изрази убеденост, че постигнатото нарастване на заплатите с 20 % от началото на месец юли, двойното нарастване на парите за облекло и за финансови разноски, ще бъдат оценени от чиновниците.

Вътрешният министър разяснява и подхванатите структурни промени в министерството. Той напомни, че административният състав е бил подложен на деликатен разбор. Едва по-късно са осъществени съответните промени, като тази в ГДБОП и ДУССД, както и трансформирането на районни структури на избрани места, където е била регистрирана отпаднала нужда. „ Приведохме структурите в сходство с обективните потребности на популацията. Математическият модел беше разискван с всички регионални шефове и по този начин бяха трансформирани звена, без значение от политическия напън “, изясни министърът. От друга страна, там където е имало нужда, са основани такива – като образец даде новосъздаденото ГПУ в Резово.

Министър Рашков се спря и на осъщественото за техническото съоръжение на структурите.

Вътрешният министър разяснява и закритата нецелесъобразната процедура на основания ЕЦОН в ГДНП и акцентира, че в последните седмици е извънредно засилена контролната активност по ЗДвП.

Министерство на вътрешните работи се оправи извънредно бързо с новите провокации по отношение на рецесията в Украйна, регистрира зам.-министър Стоян Темелакиев. След началото на военните дейности от 24 февруари е задействана Директива 55 за даване на краткотрайна протекция, което е наложило бърза организация от страна на управляващите у нас. От страна на Министерство на вътрешните работи незабавно са построени 229 автоматизирани работни места в 130 пункта на територията на страната, с цел да могат бягащите от Украйна да получават бърза регистрация и протекция. Зад това стои огромен размер от работа, с цел да могат всички, които бягат от войната да получат регистрация и протекция, заключи Темелакиев.

Върху усилената нормативна активност, осъществена от Министерство на вътрешните работи през последните 7 месеца се спря зам.-министърът на вътрешните работи Таня Райчева. Тя открои две аргументи за това – от една страна, предпоставена от развиването на публичните връзки, които са наложили усъвършенстване на структурите на ведомството, а от друга – обезпечаване на нормативна база, която отговоря на европейското законодателство. За това време са направени няколко значими законопроекта – за Държавна организация „ Пожарна сигурност, отбрана на популацията и единния европейски номер 112 “, новият Закон за придвижване по пътищата и на Законът за изменение и допълнение на Закона за чужденците в България.

Спад на закононарушенията и растеж на разкриваемостта сочат данните за първото шестмесечие на 2022 година, регистрира зам.-главният секретар гл. комисар Станимир Станев. От началото на годината са регистрирани общо 41 018 закононарушения, или с 3,6% по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2021 година (42 565). Разкрити са 18 147 от тях при 16 772 за шестте месеца на предходната година. Нивото на разкриваемост е 44,2% – растеж с 4,8 пункта по отношение на първото полугодие на 2021-ва (39,4%). Най-съществен растеж за интервала бележи разкриваемостта при умишлените убийства, грабежите, кражбите, както и закононарушенията, свързани с опиати, закононарушенията срещу собствеността, документните и компютърни закононарушения. Увеличение се следи и при разкриването на закононарушенията срещу стопанството, финансовата, данъчната и осигурителната система. Спад бележат записаните истински корупционни закононарушения, като в това време разкриваемостта при тях се покачва.

Заместник-директорът на Групово дело „ Борба с проведената престъпност “ старши комисар Явор Серафимов означи, че при противодействието на проведената престъпност се ползват комплекс от дейности, съобразени с целите на Министерство на вътрешните работи, националните и общоевропейските ползи.

За първите шест месеца на 2022 година са извършени 114 профилирани полицейски интервенции, от които 13 с непознати партньорски служби. Пресечена е активността на 42 проведени незаконни групи. Той се спря и на осъщественото по посоки – контрабанда и разпространяване на акцизни артикули без бандерол, противодействието на трафика на наркотични субстанции и по киберпрестъпност. Главен комисар Венцислав Кирчев конкретизира активността на Групово дело „ Национална полиция “ с подхванати сполучливи реализации, свързани с разкриването на тежки престъпни закононарушения, незаконни заводи за цигари, дейно противопоставяне и предварителна защита на измами. Той регистрира понижение при записаните закононарушения срещу стопанството, финансовата, данъчната и осигурителната система, закононарушенията срещу собствеността, срещу активността на държавни органи и публични организации, корупционни практики. Главен комисар Кирчев означи, че част от интервенциите са постигнали триумф и вследствие на построеното положително взаимоотношение с полицейските структури на други страни. Директорът на Групово дело “Гранична полиция “ основен комисар Деян Моллов, означи, че от началото на тази година досега миграционният напън на външните граници на Европейския съюз продължава да регистрира по-високи стойности в съпоставяне на същия интервал на предходната година, като през април е достигнал своя пик. Най-голям брой опити за нелегално прекосяване на държавната граница са открити на българо-турска граница – към 98%. В резултат на подхванати комплекс от ограничения и активирането на Плана за деяние при изключителна обстановка, бе усилена защитата и наблюдението на държавната граница с в допълнение чиновници от Министерството на защитата и Министерство на вътрешните работи. Равносметката е – миграционният напън по границата е понижен съвсем два пъти.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР