Ръководството на Министерството на туризма представи пред журналисти идеен проект

...
Ръководството на Министерството на туризма представи пред журналисти идеен проект
Коментари Харесай

Служебният кабинет представи вариант на гаранционен фонд в туризма

Ръководството на Министерството на туризма показа пред публицисти абстрактен план на наложителен Туристически гаранционен фонд, който да обезщетява пътуващите в случаите на несъблюдение на поетите задължения от страна на туроператори и да обезпечава отговорността на туроператорите. Той се изготвя в осъществяване на Директива на Европейски Съюз от 2015 година, която България към момента не е приложила.

В предишното бе основан план от бизнеса за подобен фонд. Въпросът за съществуването на подобен фонд се изостри при няколко банкрута на туроператори в предишното, само че резултатът от един от тях бе, че се увеличи цената на полицата на " Отговорност на туроператора ". Впоследствие, когато поради въведените от страните ограничавания редица пътувания бяха сложени на трупчета, множеството туроператори сложиха същия въпрос. При липса на подобен фонд и без изясненост дали той би трябвало да се ползва при положение на сходно събитие от международен мащаб въпросът още веднъж се актуализира. Създаването му бе особено посочено от няколко партии само че до момента действителни стъпки не бяха направени.

Днес служебният министър на туризма Илин Димитров разяснява, представен от Българска телеграфна агенция, че фондът е стъпка към изсветляване на бранша. Проектът е бил разискван с браншовите организации на туроператорите, а консултациите по него не престават. В началото на третата десетдневка на април ще има полемика с туроператорите и Българското актюерско сдружение за детайлизиране на идейния план на фонда.

Разработени са пет математически модела като главните са два, а другите са подварианти. Идеята е за него да се употребява начален заемен капитал - в границите на 5 млн. лв., или на 10 млн. лв., който ще се възвръща от участниците във фонда през друг брой години. Вноските във фонда, които ще вършат туроператорите месечно, ще са в диапазона 80 лв. и оптимално 1000 лв. съгласно оборота им.

Първият дирек на идейния план е обвързван с контрола, като задачата е при близо 1390 туроператори да се обясни профилът им, оборотите им и други, сподели заместник-министър Ирена Георгиева. Тя предвижда възможност от прекосяване от регистрационен към лицензионен режим за туроператорите.

" Най-вероятно ще се стигне до прелицензиране на настоящите все още туроператори ", счита тя като допусна, че това ще докара до неодобрение.

Вторият дирек на идейния план на фонда е обвързван с това, че застраховката " Отговорност на туроператора " евентуално ще остане да работи наред с фонда, само че това обаче ще бъде разисквано с сектора.

По сходен метод ще се разиска и въпросът с въвеждането на подредба на туроператорите, като за изпълняващите единствено входящ туризъм може да има облекчени условия за гарантиране на ползите на техните туристи. Не мисля, че би трябвало да има цялостно освобождение от някаква гаранция, разяснява заместник-министърът, представена от Българска телеграфна агенция, само че посочи, че това решение ще бъде взето от работна група по тематиката.

Първоначалният капитал на фонда ще е евентуално от банков заем или от страната. Има предложение фондът да оказва помощ и при несъстоятелност на туроператора, само че по-късно компанията би трябвало да върне вноските на фонда. Фондът не покрива форсмажорни условия, за които се грижи страната, както това става и в други страни, уточни Георгиева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР