Ръководството на Министерство на земеделието, храните и горите призовава всички

...
Ръководството на Министерство на земеделието, храните и горите призовава всички
Коментари Харесай

1000 лв. глоба за палене на огън в гората

Ръководството на Министерство на земеделието, храните и горите приканва всички да бъдат деликатни и да пазят горите от пожари. Изключително високите летни температури основават предпоставки за пораждане на произшествия в полските и горски територии.

Всяко невнимателно деяние като изхвърляне на угарки на тревата или от прозореца на автомобила, палене на огън навън, оставяне на празни стъклени опаковки от храна и питиета след излет на открито, които работят като лупа, както и прехвърчане на искри от мотора при нахлуване на прибираща реколтата техника или коли на излет, може да провокира запалване, което да прерасне в пожар!
Трайно задържалите се екстремално високи температури улесняват неконтролируемото и бързо разрастване на сходни запалвания на големи територии, като могат да застрашат живота, здравето и имуществото на доста хора и да навлязат в горите и изпепелят задачите екосистеми в тях.
И през тази година макар напъните за предварителна защита на институциите, са регистрирани висок брой пожари, като единствено за три дни те набъбнаха от 251 на 277, а засегнатата повърхност надмина 17 900 дка, като до петък вечерта беше 14 000 дка.

Поразените площи от пожарите, които доближиха до върховете на дърветата и на практика ги унищожиха изцяло, през тази година са над 1 700 дка. Преките вреди възлизат на близо 400 000 лева, пресмятат от Изпълнителната организация по горите.

С огромен интензитет са пожарите наоколо до Благоевград, София, Берковица, Бургас. Само последният огромен пожар, който пламтя до бургаското село Изворище обхвана близо 3000 дка, като на 500 от тях той доближи до върховете на дърветата и ги унищожи изцяло.

Основна причина за пораждане на горските пожари, за жалост, макар всички апели и рекомендации, е човешката немарливост. Едва два от всички над 260 пожари са зародили вследствие мълнии. Всички други са от несъобразителност или безконтролно отношение. Само малко внимание и отговорност от страна на всеки може да защищити гората от огнената буря!

Настоящото управление на министерството и на горската система разпореди прецизно съблюдаване на наредбите на Закона за горите в частта за отговорността при нарушавания, с които се основават условия за пораждане на пожари в горски територии. Налагат се санкции при паленето на огън навън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии, както и за палене на огън в горски територии отвън избраните зони от държавните горски и ловни стопанства. За физическите лица санкцията е от до 500 лв., а плануванаъа имуществена глоба е до 1000 лева За юридически лица, при които се откри нарушаване, санкцията е в двоен размер.

При нарушавания на наредбите за отбрана на горските територии от пожари и за съблюдаване на пожарна и спешна сигурност, с изключение на наказванията по член 270 от Закона за горите, ако действието се дефинира за закононарушение, отговорност за него може да се търси и по Наказателния кодекс. Той планува до 8 години затвор за породен пожар в гората и до 10 години за случай, предизвикал вреди в предпазени територии.

Паленето на открит огън е допустимо само на особено обозначените за това места. Обикновено наоколо има поток или река. Като даже и на регламентираните за задачата места жителите не би трябвало да си потеглят, откакто са запалили огън, до момента в който не се уверят, че той е изцяло изгасен.

И стопаните е нужно да внимават със селскостопанската техника в дейния летен интервал. Паленето на стърнища, суха трева и плява в земеделските земи и по слоговете и крайпътните линии и други площи със суха растителност е неразрешено.

При подозрение за пораждане на пожар, незабавно би трябвало да се подаде сигнал на денонощния телефон 112. От началото на годината са признати близо 1200 позвънявания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР