Ръководството на КНСБ се среща с кандидат-депутати от партия Продължаваме

...
Ръководството на КНСБ се среща с кандидат-депутати от партия Продължаваме
Коментари Харесай

Асен Василев: Твърдо не искаме да се пипат данъците. Това дава предвидимост

Ръководството на КНСБ се среща с кандидат-депутати от партия " Продължаваме промяната ", оповестяват от Novini.bg.

Всички участваме в напъните за растеж на стопанската система. Смятаме, че би трябвало де се гони годишен растеж на брутния вътрешен артикул от най-малко 4%. Това дефинира ускорено икономическо развиване на България и би трябвало да бъде съществена цел на всички ръководещи, съгласно нас, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

С този растеж на Брутният вътрешен продукт в бюджета могат да влизат в допълнение 15-20 милиарда лв. годишно, с които могат да се осъществят рационални политики. Искаме ясна политика по приходите, която да продължи досегашната. Ако растежът на минималната заплата продължи да е със 17-18% годишно в идващите години, тя ще доближи така наречен заплата за прехрана, 1240-1260 лв. чисто до края на 2025 година Искаме до 2025 година да няма работещ българин, който да внася у дома по-малко пари от нужните за прехрана, акцентира Димитров.

Трябва и минималната работна заплата и оптималният застрахователен предел да бъдат закрепени като % от междинната работна заплата. Когато междинната заплата се покачва, би трябвало да се покачват и минималната работна заплата, и минималният. Трябва да се фиксират и точните съотношения, тъй че да имат предвидимост, уточни съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев.

С какъв брой ще бъдат нараснали заплатите, зависи от българския бизнес. Трябва да има засилени вложения в образованието, в механизацията и автоматизацията на бизнеса и връзване на българските бизнеси към международните бизнеси, към международната стопанска система. Отраслите, които са вързани към международната стопанска система, заплащат високи заплати и основават висока добавена стойност, а тези, които не са вързани – не го вършат, добави Василев.

Относно данъчната политика – ние твърдо не желаеме да се пипат налозите. Това дава предвидимост. Ако пипнем налозите, няма да останат повече пари в бизнеса. Основното преимущество на косвените приходи е, че доста мъчно можеш да избягаш от тях. Хората, които харчат доста, заплащат доста повече налози и те биват събирани систематично. Ниските налози разрешават на дейните да реинвестират облагата, което е значимо. В последните месеци видя, че България събира много налози. Истинският въпрос е защо се харчат тези налози, по какъв начин се харчат те и какъв е контролът върху тях, разяснява " Продължаваме промяната ".
Ако си помислим, че действително страната ще влага 100 милиарда лв. в идващите 4-5 години, същинският фокус, който сме заложили, е да няма корупция и тези милиарди да стартират да работят за хората. Да работят по този начин, че от една страна да отпушат стопанската система и въпреки това да дадат еднакъв старт. Например, сега Северна България е откъсната. Трябва да се създадат доста съществени вложения в инфраструктурата. Много съществени вложения би трябвало да се създадат и в енергетиката, с цел да може да работи бизнесът. Третият въпрос е има ли задоволително квалифицирана работна ръка. Отговорът е, че таз година 40% от учениците не съумяха да изкарат тройка на външното оценяване по български език и математика. Няма по какъв начин да имаме естествена стопанска система без инвестиция в човешкия капитал. Трябва да стартираме сериозна полемика какви промени са нужни тъй че децата ни да стартират да учат с готовност, да мислят и да се построяват трудови привички в младежите, съобщи Асен Василев.

В опазването на здравето огромен проблем е доболничната помощ – болесттите се хващат прекомерно късно и е по-трудно да бъдат лекувани. Друг огромен проблем е, че младите медици не остават в България. Съотношението сред шефовете в лечебните заведения и младите лекари е потресаващи. Изтичането на средства в лечебните заведения става по много канали. Ние сме последната страна в Европа, която към момента употребява клинични пътеки. Промяната в опазването на здравето минава през смяна на метода на мислене, смяна в равнището на надзор и методите на финансиране. За да се финансира всичко това с, би трябвало да се спрат безобразните течове в страната, без даже да се постанова да се пипат налозите. В последните месеци видяхме, че това е допустимо, означи Василев.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР