Ръководството на Камарата на строителите в България - КСБ и

...
Ръководството на Камарата на строителите в България - КСБ и
Коментари Харесай

Строители и общини променят заедно закона за строителство и инвестиции

Ръководството на Камарата на строителите в България - КСБ и Управителният съвет на Националното съдружие на общините в Република България - НСОРБ организираха работна среща и работят дружно за промени в законодателството, касаещо строително-инвестиционния развой.

" Причината да сме тук е желанието ни да обединим напъните си и да работим за възстановяване на законодателството, за правила, за ограничение на сивия бранш и за понижаване на административната тежест, която е проблем и за общините, и за строителите ", изяснява ръководителят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев.

" Надявам се взаимните ни градивни дейности да продължат, с цел да бъдем взаимно потребни при решение на компликациите пред активността и на двете организации ", разяснява инж. Даниел Панов, ръководител на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново.

Акцент в разискванията са новите текстове в Закона за устройство на територията - Закон за устройство на територията, настоящи от януари, както и върху промените в член 14, алинея 2 от Закона за Камарата на строителите, съгласно които невписани в ЦПРС на КСБ строители могат да извършват единствено жилищни и вилни здания с ниско застрояване и разгърната застроена повърхност до 100 кв. м, градежи от допълващо застрояване, както и реконструкции, преустройства, съществени поправки и промяна предназначението на градежите от пета категория.

Според инж. Мазнев, загубите от сивата стопанска система в бранша се пресмятат на 1,5 милиарда лв. годишно. НСОРБ приветстват направените промени, които ще доведат до повече бистрота в сектора и сигурност за общините при възлагането на осъществяването на поръчки.

Друга тематика в диалозите са нужните промени в Закона за публичните поръчки. Кметът на Монтана Златко Живков разяснява, че обжалванията на търговете са камшик за активността на локалната власт.

Като образец той показва компания, която апелира публични поръчки в 8 от 11 общини в област Монтана, като стопира осъществяването в 7 от тях.

" Това са планове по Оперативна програма “Регионално развитие” за значими инфраструктурни обекти и резултатът е закъснение в осъществяването на оперативните стратегии. Община Монтана завоюва 3 от делата и на последна инстанция, компанията, обжалваща поръчките, ще заплати санкция единствено 200 лева, а ние загубихме година и два месеца и в този момент това ще се отрази върху изпълнителя, който ще би трябвало да работи в съкратени периоди ", разяснява Живков.

Терзиев изяснява опита на Румъния и Полша в областта на публичните поръчки, като в Румъния обжалването не стопира осъществяването на плана. В Полша се работи по приблизително претеглена цена, като всички отклоняващи се с 20% оферти се отстраняват. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР