Ръководството на Градската организация на БСП в София и общинските

...
Ръководството на Градската организация на БСП в София и общинските
Коментари Харесай

Не може в България да се възражда фашизмът!

Ръководството на Градската организация на Българска социалистическа партия в София и общинските съветници от групата на социалистите сме разтревожени от новия, злокобен опит да се възроди чудовището фашизъм. До този миг приемахме натиска да бъде опорочена историята на България в интервала 1944-1989 година като реваншизъм на неолиберализма. Бяхме обезпокоени, че българският неолиберализъм - посредством смяна на обстоятелства и истини от втората половина на ХХ век - прикрива събитията към Втората международна война, оправдавайки закононарушенията на фашизма в България. Неслучайно неолиберализмът провежда шествието Луковмарш със задача да героизира един от кръволоците в българската история. Постепенно се възвръщат знаци на българския фашизъм и се заличава паметта за антифашистката битка в България. Обричат се на давност истините за " белия гнет ", за Гео Милев, за Христо Ясенов, за Тодор Страшимиров, за Йосиф Хербст, за международния стихотворец Никола Вапцаров, за стотиците хиляди почтено убити деца, млади ремсисти и интелектуалци.

През пролетта на тази година неолибералите се пробваха да трансфорат София в сборище на неофашисти. До този миг техните опити за реабилитация на фашизма срещаха отпор. Сега обаче разбираме, че неолибералите освен протягат ръка на историята в учебниците на нашите деца, само че провеждат и поход, който още веднъж цели да раздели обществото ни, да всее ненавист и злоба към другомислещите. Разбираме, че се приготвя акция " Памет за на следващия ден ", по време на която ще бъдат поставяни пречупени петолъчки на 9 места в София, свързани с " комунистическото минало " на България. И показваме нашата паника от заплахата България да бъде инфектирана от " кафявата чума "! На 1 септември - деня, в който човечеството ще означи 80-годишнината от началото на най-кървавата война в неговата история - Втората международна, неолибералите провеждат слагане на пречупени звезди на знакови места в София, свързани с антифашизма. Чудовищен е замисълът им да бъдат въвлечени в тази акция и млади девойки и момчета, родени след 1990 година.

Ние, социалистите от София, призоваваме кмета Йорданка Фандъкова, както и всички оторизирани органи в страната да употребяват законовите си пълномощия и да се опълчват на това незаконно действие. Правителството на Република България и столичният градоначалник не би трябвало да позволяват страната ни да се подреди измежду страните, в които се основават условия за възраждането на фашизма. Това е извънредно рискова наклонност! Длъжни сме да предупредим, че това ще отклони България от демократичния й европейски път на развиване. Ние насочваме предизвестие и дружно с това ще уведомим международните антифашистки организации, Световния еврейски конгрес и прогресивните сили за протичащото се в България.

Настояваме министърът на образованието и науката Красимир Вълчев да се дистанцира от неолибералите, които са изготвили образователните стратегии в българското учебно заведение. Настояваме също шефът на Държавна организация " Архиви " доцент Михаил Груев неотложно да подаде оставка поради персоналната поддръжка за това шествие.

Използването на младежи като оръдие за реализиране на профашистки хрумвания е закононарушение, което не можем да отметнем с лека ръка. През 30-те години на предишния век Адолф Хитлер употребява млади германци, които пречупват кръстове, слагат жълти звезди по къщи, квартали и ревери на костюми и изпращат в газовите камери на гибелта милиони хора.

Въпреки историческите превратности България е оживяла през вековете. България помни светлите мигове на великолепие и моментите на срам. Мълчаливото единодушие, преклоняването на главите, пречупването на звездите - знак на хаоса и разделянето сред хората - през днешния ден може да отвори новите порти адови, зад които човешкият живот няма никаква стойност.

Настояваме да бъде приложена цялата суровост на закона към тези неофашистки прояви и отговорните лица да поемат своята отговорност.

Надяваме се, че президентът на България Румен Радев, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър председателят Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова няма да разрешат неофашизмът да шества в България!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР