Ръководството на банката планира да се активизира в привличането за

...
Ръководството на банката планира да се активизира в привличането за
Коментари Харесай

Официално: Фирмите на Ковачки са продали дела си в Общинска банка

Ръководството на банката възнамерява да се засилва в привличането за клиенти на още общински сдружения и чиновниците им

© Надежда Чипева Христо Ковачки публично няма нищо общо с Общинска банка за пръв път от 15 години насам. Досега за това имаше косвени индикации като отдръпването на исковете против решенията на Българска народна банка, с които беше лишен контролът на енергийния магнат над финансовата институция. Документите от извършеното на 21 юни общо заседание демонстрират, че обвързваните и следени от него компании, които държаха над 20% от капитала на банката, са трансферирали своя дял и към този момент 94.9% са владеене на Novito Opportunities.

В началото на 2018 година лихтенщайнският фонд купи мажоритарния пакет в Общинска банка от Столична община за 46 млн. лева, обезпечени от " Инса ойл " на Георги Самуилов. Той обаче е записал дялове без право на глас в Novito и като действителни притежатели и контролиращи са посочени лихтенщайнските притежатели на ръководещото сдружение, основало фонда Caiac Asset Management. Реалният надзор над банката се смята, че се реализира от лица, свързани с ръководещата ГЕРБ, знак за което е и че след продажбата беше непокътнат надзорният съвет, назначен от доминираната от партията Столична община.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Договорено още през 2018 година

Прехвърлянето се е случило някъде през февруари 2019 година, само че то е било уговорено още през 2018 година За това свидетелства и годишния доклад на Българска народна банка за предходната година, оповестен в края на април. Там е посочено, че през декември 2018 година Novito Opportunities е подало заявление до регулатора за авансово утвърждение за придобиване на още 26.91% от капитала на Общинска банка. Със свое решение от 20 декември Българска народна банка е оставила заявката без разглеждане " заради издаденото към този момент позволение за владение на акции, надвишаващи оптималния предел от 50% от капитала на банката, за който Законът за кредитните институции планува издаването на позволение ".

Цената за каузи не е ясна. Възможно е тя да е била част от по-широка пакетна договорка с действителните фактори зад Общинска банка. В последно време позападналата бизнес империя на Ковачки е във напредък, като той получава поддръжка и от общинските управляващи и централно за другите си нови инициативи, като да вземем за пример позволения за горене на отпадък в следените от него топлофикации.

Още капитал по искане на Българска народна банка

Повечето точки от постоянното общото заседание са рутинни, като се минава през наложителните утвърждения на доклади, освобождение от отговорност на управлението и така нататък Най-любопитната точка е решението да се усили капиталът с 8 млн. лева под изискване, че новите акции бъдат записани единствено от Novito. В началото на годината по подобен метод мажоритарният акционер към този момент вкара 4 млн. лева капитал.

От отчета на управителния съвет на Общинска банка, обосноваващ за какво да отпаднат правата на другите акционери да запишат съразмерно дял, излиза наяве, че тези две нараствания са разследване на стихотворец ангажимент към Българска народна банка още при одобряването на приватизацията на банката от Novito. Към момента няма тип банката да има незабавна потребност от капитализиране - финансовата й адекватност към края на 2018 година се повишава до 18.2% по отношение на 16.4% година по-рано.

Като спомагателен претекст е посочено, че разрешаването всеки акционер да придобие дял в новата емисия ще докара до закъснение на процедурата. Извън Novito максимален дял има " Софийски парцели " - 3.4%, а с минимални дялове са други общински сдружения и общини. Директорите на банката акцентират и че те оперират с към този момент направени бюджети, където не са планувани такива разноски. След това нарастване делът на мажоритарния притежател ще се усили още до 95.5%.

От отчета излиза наяве още, че след приватизацията е юридически обширен разбор и е решено общинското финансиране да продължи да е фокус на банката. Предвижда се да се притеглят за обслужване и общински сдружения и техните чиновници, което да разшири наличието както в корпоративния сегмент, по този начин и при продажбите на дребно. Върху последния е комплициран необикновен акцент.

Досега по-скоро не се виждат резултати от тази тактика. От началото на 2018 година салдото на Общинска банка се трансформира, като тя съвсем не раздава заеми и е продала огромна част от притежаваните от нея ДЦК. Резултатът е, че над половината от балансовото й число е кеш, подаден в Българска народна банка при -0.6% рента, което води до разноски. За 2018 година облагата й е 6.9 млн. лева, а за първо тримесечие на 2019 година 3.2 млн. лева Последното число обаче не е подкрепено от финансови интервенции, до момента в който при главните банкови интервенции има спад. Нетният лихвен приход се намалява от 7.5 млн. лева за първите три месеца на 2018 година до 3.2 млн. лева при започване на тази година.

Активите на Общинска банка се повишават леко до над 2 милиарда лева към март 2019 година, с което тя измества Инвестбанк от 13-ото място в бранша. Това се дължи най-много на множеството депозити от бранш " Държавно ръководство " (ведомства, институции, общини и част от държавните дружества), които надвишават 735 млн. лева Същевременно фирменият кредитен портфейл се свива с съвсем 50 млн. лева за година до 212.6 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР