Ръководството на БАН прекрати мандата на професор Христомир Брънзов като

...
Ръководството на БАН прекрати мандата на професор Христомир Брънзов като
Коментари Харесай

Уволнение и оставки в НИМХ

Ръководството на Българска академия на науките приключи мандата на професор Христомир Брънзов като шеф на Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Пред БНР той уточни, че това решение е било предстоящо, както и че управлението на института също ще се отдръпна в символ на взаимност.

Професор Брънзов беше безапелационен, че отстраняването му е обвързвано с неговата поддръжка за митинга на синоптиците и хидролозите от последните месеци. Те упорстват Национален институт по метеорология и хидрология да се отдели от Българска академия на науките.

В сряда синоптиците излязоха на митинг с искане за неотложно обособяване от Българска академия на науките. Решение за Национален институт по метеорология и хидрология към момента няма, макар че в средата на месеца министър председателят подреди до 22 август казусът да бъде решен. Синоптиците провеждат няколко митинга и заплашват да спрат да изготвят прогнозата за времето.

Преди седмица министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че в случай че МОН и Българска академия на науките не намерят решение, с което да удовлетворят настояванията на института, като му дадат по-голяма автономия и обезпечат финансовата му самостоятелност, Борисов ще уточни такова.

Протестът на синоптиците се реалокира от централата на Българска академия на науките пред постройката на Министерски съвет, където се организира постоянното съвещание на държавното управление. Работещите в Национален институт по метеорология и хидрология към този момент обявиха, че решението им е изрично – не желаят повече да са част от Българска академия на науките.

Работата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е блокирана откакто управлението на Българската академия на науките (БАН) приключи мандата на проф. Христомир Брънзов като шеф на института, оповестява Дарик.

Синоптиците са получили поръчка за изложение на метеорологичната конюнктура около трагичната злополука при Своге. Те обаче няма по какъв начин да я изпратят, тъй като няма кой да я разпише, защото шефът е уволнен, изясни пред Дарик Анастасия Стойчева от института. Тя добави, че отстраняването на Брънзов саботира както активността на института, по този начин и опцията за договаряния на работещите в него с управлението на Българска академия на науките.

Сред главните претекстове за прекратяването на мандата на досегашния шеф са неспазване на разпорежданията на управлението на академията, както и уронване на престижа й като институция. В последната седмица проф. Брънзов поддържа митингите на синоптиците, които настояха за делене на метеорологичния институт от Българска академия на науките.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР