Ръководството на БАН прекрати мандата на проф. Христомир Брънзов като

...
Ръководството на БАН прекрати мандата на проф. Христомир Брънзов като
Коментари Харесай

БАН прекрати мандата на директора на НИМХ

Ръководството на Българска академия на науките приключи мандата на проф. Христомир Брънзов като шеф на Националния институт по метеорология и хидрология.

В първи коментар пред БНР той уточни, че това решение е било предстоящо, както и че управление на института също ще се отдръпна в символ на взаимност.

Проф. Брънзов беше безапелационен, че отстраняването му е обвързвано с неговата поддръжка за митинга на синоптиците и хидролозите от последните месеци. Те упорстват института да се отдели от Българска академия на науките.

"За мен е необичайно, тъй като откакто през вчерашния ден стигнахме до съглашение в Министерски съвет, при министър-председателя, че вървим към един кротичък път на делене сред Национален институт по метеорология и хидрология и Българската академия на науките, за мен това е един доста неблагоразумен и нерационален ход. Малко ми наподобява на едни времена: "Има човек - има проблем. Няма човек - няма проблем ". Истината не е такава и мисля, че те скоро ще се убедят в това нещо ", разяснява проф. Брънзов.

В изявление за Националното радио заместник-председателят на Българска академия на науките Константин Хаджииванов изясни с какви претекстове е освободен шефът на Института по метеорология и хидрология Христомир Брънзов: "Мотивите са неспазване на разпоредби на управителните органи на Българска академия на науките, уронване на престижа на Българската академия на науките и неспазване на нормативната уредба. Процедурата по изваждането на Института по метеорология и хидрология от Българска академия на науките ще продължи след отстраняването на шефа на Национален институт по метеорология и хидрология. Мога да ви кажа - това към този момент е малко мое персонално мнение, по този метод се надяваме процедурата да протече по-леко ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР