Ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) се срещна в сряда

...
Ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) се срещна в сряда
Коментари Харесай

Лекарският съюз и прокуратурата обсъдиха защитата на медиците от насилие

Ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) се срещна в сряда със заместниците на основния прокурор Иван Гешев и Мария Шишкова след следващия случай на принуждение над медици.

Миналата седмица двама лекари и четири медицински сестри от Специализираната белодробна болница “Д-р Трейман “ във Велико Търново са били бити и обиждани от пациентка и нейни близки. Деянието беше наказано от БЛС и районната ѝ гилдия.

Лекарите и прокуратурата са разискали основаването на координиран работещ механизъм и методите на използването на законовия инструментариум за отбрана на лекарите на работното им място. Участниците в срещата дискутираха и нуждата от взаимни дейности на институциите за смяна на публичните настройки и възвръщане на доверието към работещите в системата на опазването на здравето.

Прокуратурата и Министерство на здравеопазването имат подписано съглашение за съдействие и взаимоотношение от 2015 година тъкмо след зачестили случаи на принуждение над медици. Тогава основният прокурор Сотир Цацаров издаде заповед за обезпечаване на предпочитано следствие при случаи на похищения против медици, без забавяния, по опция по реда на бързото произвеждане. Предстои надграждане на съглашението за съдействие сред институциите и БЛС.

По време на срещата са били разисквани и въпроси, свързани с инспекцията на Върховната административна прокуратура, която установи 4 500 нарушавания в контракти, сключвани със здравната каса.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР