Ръководството на Български лекарски съюз (БЛС) е силно обезпокоено от

...
Ръководството на Български лекарски съюз (БЛС) е силно обезпокоено от
Коментари Харесай

Лекарският съюз предупреди за възможен провал на рамковия договор

Ръководството на Български лекарски съюз (БЛС) е мощно обезпокоено от забавянето на договарянията за сключване на Национален рамков контракт (НРД ) за 2018 година, обявиха във вторник от съсловната лекарска организация. Според БЛС започването на договарянията закъснява, което слага под въпрос договарянето на тежката и обемиста материя. Тази година с изключение на нормалното договоряне на цени и размери за здравната помощ, която здравната каса ще заплаща, би трябвало да бъдат обновени и цените на някои от най-зле финансираните клинични пътеки.

Съгласно Закона за здравното обезпечаване договарянията по рамковия контракт трябваше да стартират след внасяне на проектобюджета на НЗОК за разглеждане в пленарна зала, което се случи при започване на ноември.

“БЛС неведнъж изрази своята подготвеност за започване на процедура по правене на параметри по НРД 2018, като не един път моли към шефа на НЗОК и ръководителя на Надзорния съвет на касата да се пристъпи към разработване на план за рамков контракт за 2018 година. Независимо от изказванията на господин Пловчев в медиите, че преговорния развой сред страните по контракт е стартирал, подобен към днешния миг не е на разположение.

От БЛС напомнят, че периода за сключване на НРД 2018 е до 28 февруари 2018 година, което е извънредно къс и непълен интервал от време, поради голямото количество текстове за смяна в нормативни документи и цялостните параметри по правене на нов рамков контракт.

БЛС е извънредно обезпокоен от протичащото се в системата и смята, че съществува действителна заплаха в навечерието на председателството на Европейски Съюз, договарянията за Национален рамков контракт 2018 да бъдат провалени, заради липса на ангажираност от страна на Надзорния съвет на НЗОК и шефа на касата.

Забавянето на процеса в допълнение ще нагнети напрежението в тежката все още конюнктура в опазването на здравето и ще провокира извънредно неодобрение в цялото лекарско съсловие, предизвестяват от съсловната организация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР