Ръководството на Българската стопанска камара (БСК) призова в писмо до

...
Ръководството на Българската стопанска камара (БСК) призова в писмо до
Коментари Харесай

БСК призова да бъдат оповестени причините за срива на Търговския регистър

Ръководството на Българската стопанска камара (БСК) прикани в писмо до правосъдния министър и до ръководителя на Агенцията по вписвания да бъдат оповестени всички аргументи, довели до срутва на Търговския указател, оповестиха публично от Камарата. Работодателската организация упорства и да бъдат оповестени ограниченията за застраховане на действието на Търговския указател.


" В продължение на 19 дни, в интервала 9-27 август 2018 година, станахме очевидци на невиждан срив в работата на Търговския указател, който на процедура докара до прекратяване на услугите, предоставяни на потребителите на регистъра, и затрудни извънредно доста оперативната им активност. Този срив беше предшестван от редица проблеми във действието на регистъра, в това число и вследствие на редица законодателни промени, довели до разширение на кръга от документи, които следва да бъдат обработвани и оповестявани в Търговския указател. В продължение на няколко следващи години се следи и закъснение от над една година при обработката на заявки за оповестяване на годишни финансови доклади ", се споделя в обръщението към правосъдния министър Цецка Цачева.

" Неприемлива и рискова е тезата, че Агенция по вписванията не знае какво е техническото положение на дисковите масиви, на които съхранява данните от поверените ѝ за администриране регистри, още по-малко, че не е била длъжна да планува и ръководи риска от настъпване на механически недостатък. Оставяме без коментар, че за мотивиране на претекстовете за избор на типа на процедурата, преди всичко са посочени " изявления в медиите ", пишат от БСК в позицията си.
 След 17 дни спиране: Търговският указател проработи още веднъж След 17 дни спиране: Търговският указател проработи още веднъж
Търговският указател проработи още веднъж след 17 дни спиране поради развалени дискове. Всички свързани с регистъра услуги към този момент са вероятни, както на мя...

" Силно притеснително е и посоченото в Решението изказване, че в границите на към 20 календарни дни дисковото пространство в Информационен център ще свърши, а в Резервен информативен център това ще се случи в границите на към 14 календарни дни, което ще докара до прекъсване на базите данни на регистрите и прекъсването на функционалностите предоставяни от регистрите, както и прекъсване на работа на цялата ИТ инфраструктура на Агенцията. Подобна информация по никакъв метод не е обществено комуникирана и основава съмнения, че ръководството на процесите в АВ е извънредно безредно и непрозрачно и, в последна сметка - генерира неустановеност и непредвидимост за бизнеса. Опасяваме се, че в посочените къси периоди, даже и при сполучливо извършена процедура за избор на реализатор, действието на осведомителните регистри ще е изложено на огромен риск ", добавя още ръководителят на БСК Радосвет Радев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР