Ръководството на Българската академия на науките (БАН) прекрати мандата на

...
Ръководството на Българската академия на науките (БАН) прекрати мандата на
Коментари Харесай

Цялото ръководство на НИМХ

Ръководството на Българската академия на науките (БАН) приключи мандата на проф. Христомир Брънзов като шеф на Националния институт по метеорология и хидрология. Решението бе взето с болшинство, само че не бе подкрепено от ръководителя на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски. Сред главните претекстове за отстраняването се показват неспазване на разпорежданията на управлението на академията, както и на уронване на престижа й като институция от страна на проф. Брънзов.

Малко след новината, че Брънзов е отхвърлен, цялото управление на Национален институт по метеорология и хидрология подаде оставка в символ на взаимност.

Служителите на института са взели решение да окупират постройките му, с цел да не позволен нов шеф, съобщи Дарик.

Работата на института е блокирана, добави синоптикът Анастасия Стойчева. Тя акцентира, че отстраняването на Брънзов саботира както активността на института, по този начин и опцията за договаряния на работещите в него с управлението на Българска академия на науките.

По мотив на решението на Управителния съвет на Българската академия на науките за преустановяване на контракта на шефа на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев разяснява, че " даже и това решение да има съображение, в този миг е извънредно несвоевременно. Това решение не оказва помощ за премахване на казуса, в противен случай, дори ни отдалечава. Отдалечава ни от едно единодушие, взривява относителния консенсус, който постигнахме през вчерашния ден, оставя усещане за наказателно отношение, наказване за това, че са стачкували, за това, че желаят Институтът да излезе отвън структурата на Българска академия на науките ".

Министър Вълчев декларира, че е приказвал с ръководителя на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски. " Той също счита, че решението е несвоевременно в този миг. Това е решение на един групов орган - в тази ситуация на Управителния съвет, членовете са 27. Това още един път слага въпроса за адекватността на настоящия модел на академично самоуправление, който залага на груповата отговорност, на груповия разсъдък, на хората, които са в тези групови органи ", разяснява министър Красимир Вълчев проблема с шефа на Национален институт по метеорология и хидрология.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР