Ръководството на автомобилостроителния концерн Фолксваген (Volkswagen) обяви днес, че отстранява

...
Ръководството на автомобилостроителния концерн Фолксваген (Volkswagen) обяви днес, че отстранява
Коментари Харесай

"Фолксваген" освободи главния си лобист заради разкритията за тестове с маймуни

Ръководството на автомобилостроителния тръст " Фолксваген " (Volkswagen) разгласи през днешния ден, че отстранява основния си лобист Томас Щег поради ролята, която той е изиграл, по свое лично предпочитание, в организирането на тестванията за замърсяващи излъчвания като се употребяват маймуни, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

" Томас Щег е освободен от отговорностите си, до момента в който не бъде хвърлена светлина върху събитията ", заяви международният водач в автомобилостроенето в официално съобщение. В него се добавя, че вътрешното следствие по случая напредва скоростно.

В неделя всекидневникът " Щутгартер цайтунг " заяви, че проучвателен институт, финансиран от немски производители на коли, е провеждал опити върху хора за въздействието на азотен диоксид - един от газовете, отделяни от моторите.

Става дума за 25 младежи, които в границите на няколко часа са вдишвали разнообразни дози от газа за опити в институт, част от Университета на Аахен. Последствията за човешкия организъм от газовете не са били избрани, когато проучването е било оповестено през 2016 година, добавя изданието.

" Ню Йорк таймс " заяви в петък за други сходни проби - с маймуни в Съединени американски щати. Експериментите върху тях са правени през 2014 година от Изследователския респираторен институт " Лавлейс " по контракт, в който " Фолксваген " е била главният възложител, настояват двама души, които са управлявали опитите. Маймуните са били принудени да дишат отработените газове от дизелов мотор на " Фолксваген ", за който година по-късно се разбра, че е оборудван с компютърна стратегия, прикриваща обстоятелството, че излъчванията са над допустимото. Те са били заключени в херметично затворен резервоар с анимационни филмчета, които да отвличат вниманието им, до момента в който вдишват газовете.

През уикенда " Фолксваген " се извини за случая. " Убедени сме, че научните способи, определени тогава, са били неправилни. Щеше да бъде по-добре тези проби въобще да не бъдат провеждани ", показва компанията. Фолксваген осъди всички форми на злоупотреби с животни и " помоли за амнистия за това неприятно държание и неправилна преценка на някои лица ".

Вчера представители на бизнеса и политиката осъдиха тестванията. Тестовете с маймуни и даже хора по никакъв метод не са етично оправдани, сподели представителят на немския канцлер Ангела Меркел Щефен Зайберт. Напълно понятен е гневът на мнозина, добави той.

По-рано през днешния ден Европейската комисия съобщи, че е " потресена, както всички останали " от известията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР