Ръководството Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) отправя предложение

...
Ръководството Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) отправя предложение
Коментари Харесай

Работодатели предлагат да има дискусия за премахване на задържащите фактори на икономическия растеж

Ръководството Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) насочва предложение към президента Румен Радев за осъществяване на спорен конгрес за намиране на решения за унищожаване на задържащите фактори на икономическия напредък, който да е продължение на състоялата се преди няколко дни кръгла маса "Неравенства и беднотия в България ", оповестиха от Българската стопанска камара.

В писмото си до президента от Асоциацията оферират полемиката да се състои допустимо по-скоро, което да разреши генерираните оферти и ограничения да намерят отражение в съответните стратегически документи.

Публикуваме го без редакторска интервенция:

ДО Г-Н РУМЕН РАДЕВ ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОТНОСНО: Организиране на полемика за ускорение на икономическия напредък в България УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) приветства самодейността да организирате под Ваш патронаж Кръгла маса „ Неравенства и беднотия в България “. Наши представители взеха присъединяване в нея, водени от убеждението, че България, като страна с най-нисък Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и най-ниска продуктивност на труда в Европейския съюз, би трябвало да работи по-решително с нужните промени. Подобно мероприятие изисква показване и отразяване на позициите на всички заинтригувани страни, в това число и на представителните на национално ниво организации на работодателите в България. Заедно с това, показваме убеждението си, че постигането на високо равнище на обществена сигурност може да стане факт единствено посредством ускорено икономическо развиване. За да има догонващо развиване, България би трябвало да реализира темпове на стопански напредък, доста по-високи от тези в другите държави-членки, поради обстоятелството, че не разполага със обилни естествени благосъстояния.

АОБР предизвестява, че макар удобната икономическа конюнктура, през 2018 година българската стопанска система няма да може да надвиши бариерата от 4% стопански растеж, който никога не е задоволителен и догонващ за разрастваща се стопанска система. Към полугодието България е едвам на 12-то място в Европейски Съюз по растеж на Брутният вътрешен продукт, нареждайки се след съвсем всички нови страни членки от ЦИЕ. Ръстът на вложенията в дялов капитал е негативно число, а разноските за придобиване на ДМА бележат спад. В същото време българските вложения в чужбина порастват. Нови съществени вложители не бързат да влагат средства в България. Това се дължи на задържащите фактори на вътрешната среда, произлизащи от прекомерно бавното и пасивно осъществяване на редица политики и промени в областта на пазара на труда, образованието, администрацията и електронното ръководство, пенсионната система, трудово-медицинската експертиза и опазването на здравето, правосъдната система и сигурността, енергетиката. Адресирането на тези провокации е от изключителна значимост, изключително поради сигналите за довеждане докрай на икономическия цикъл на напредък на международната стопанска система и предвестниците на нова финансова рецесия, като рекордни нива на задлъжнялост в международен мащаб, почналата „ митническа война “ в международната търговия и други.

С оглед на своевременното намиране на действени решения за унищожаване на задържащите фактори на икономическия напредък, АОБР предлага да се организира полемика под Ваш патронаж, допустимо по-скоро, което да разреши генерираните оферти и ограничения да намерят отражение в съответните стратегически документи.

С УВАЖЕНИЕ,

РАДОСВЕТ РАДЕВ

Изпълнителен ръководител на БСК и ръководител на АОБР за 2018 година, по предписание на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР