Ръководство на въздушното движение има готовност да обслужи повишения въздушен

...
Ръководство на въздушното движение има готовност да обслужи повишения въздушен
Коментари Харесай

РВД има готовност да обслужи повишения въздушен трафик над България

Ръководство на въздушното придвижване има подготвеност да обслужи покачвания въздушен трафик над България, оповестиха от сдружението, което има удостоверение за осъществяване на аеронавигационно обслужване и извършва държавни функционалности по даване на аеронавигационни услуги в обслужваното гражданско въздушно пространство на страната ни. Около 4.00 часа тази заран украинските управляващи разгласиха НОТАМ известие за затваряне на цялото украинско въздушно пространство за цивилен полети, в това число и летищата на територията на Украйна.

Поради евентуална заплаха за гражданското въздухоплаване Европейската организация за авиационна сигурност (EASA) издаде бюлетин, който предлага самолетните компании с изключение на територията на Украйна, да заобикалят и региони на към 200 км разстояние от украинската граница във вътрешността в териториите на Русия и Беларус.

Очакваният растеж на въздушния трафик в българското въздушно пространство е към 40 на 100. Държавно дружество „ Ръководство на въздушното придвижване “ е подготвило секторни конфигурации за вдишване на трафика, като са направени и симулации. Осигурен е нужният брой ръководители на полети.

Република Молдова се причисли към плана SEE FRA

От 24 февруари 2022 година авиационните оператори могат непрекъснато да възнамеряват полетите си свободно и без рестриктивните мерки на географските граници през въздушното пространство на България, Унгария, Румъния, Словакия и Република Молдова. Включването на въздушното пространство на Република Молдова съставлява второто разширение на плана SEE FRA (Въздушно пространство за свободно обмисляне на полети в Югоизточна Европа, сполучливо въведен на 7 ноември 2019 г.). С тази стъпка SEE FRA обезпечава трансгранично свободно обмисляне на полети през въздушното пространство на пет страни и се трансформира в един от най-големите блокове въздушно пространство от този вид в Европа.

В допълнение към разширението на SEEFRA се вкарва и трансгранично свободно обмисляне на полетите сред SEEFRA и BALTIC FRA (установено въздушно пространство за свободно обмисляне на полети сред Полша и Литва като сътрудници в BALTIC FAB), което обезпечава обмисляне във въздушното пространство от Черно до Балтийско море.

Новите правила за обмисляне на полети доста усъвършенстват траекториите на въздухоплавателните средства освен като се употребяват най-кратките връзки, само че и се оползотворяват най-ефективните направления за отбягване на въздействия върху полетите, да вземем за пример при неподходящи метеорологични условия. Според симулациите, SEE FRA способства за доста понижаване на излъчванията и на милиони благи (NM) на ден от общия пробег.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР