Ръководствата на КНСБ и КТ Подкрепа“ категорично заявяват, че няма

...
Ръководствата на КНСБ и КТ Подкрепа“ категорично заявяват, че няма
Коментари Харесай

КНСБ и "Подкрепа" с обща позиция по темата за болничните


Ръководствата на КНСБ и КТ „ Подкрепа “ изрично декларират, че няма да позволен с цената на всички възможни от закона средства да се орязват правата на служащите и чиновниците, когато техните работодатели не са изпълнили задължението си по закон да внесат дължимите осигурителни вноски и налози.

Те заявяват това по отношение на продължаващото напрежение и разногласията към заплащането на първите три дни от краткотрайната нетрудоспособност на работещите, както и в подтекста на появяващите се нови и все по-обхватни оферти на работодателските организации, в които се засягат правата на работещите. Макар че специалистите на двата синдиката не позволяват тази концепция да се схване от страна на държавното управление или на Народното събрание, защото сходна процедура няма на никое място, въпреки всичко сигнализират за позицията си по този съответен въпрос.

Ползването на причини, произлизащи от отговорностите на тъй наречените самоосигуряващи се лица са освен непрофесионални, само че и извънредно алогични, защото при тях става дума за персонален ангажимент, ясно разказан в КСО, защото те нямат шеф. И в този случай практиката по света е еднопосочна – самонаетите/самоосигуряващи се лица извършват всички отговорности по личното си обезпечаване и сами внасят за себе си съответните осигурителни вноски, дължими по закон. Поради това неизпълнението на отговорностите за внасяне на осигурителните вноски при самоосигуряващите се влече глоба за самите тях. А нарушаванията по повод отговорностите, свързани с обезпечаването на служащите и чиновниците пораждат наказания за работодателите им.

В подтекста на тази динамична конюнктура и като взеха поради импортираните сред първо и второ четене на ЗБДОО оферти за незабавен разбор на обстановката с болничните листове и използването на компенсации, КНСБ и КТ „ Подкрепа “ образуваха обща експертна работна група, която стартира работа още от понеделник, с цел да направи лично проучване и разбор на информацията и данните по тематиката в Национален осигурителен институт, Национална агенция за приходите и НЗОК и да излезе със лични изводи и рекомендации по достъпа до компенсации, документите и контрола за определяне истинността на настъпването на риска краткотрайна нетрудоспособност.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР