Ръководствата на ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната-Демократична България“ са готови да

...
Ръководствата на ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната-Демократична България“ са готови да
Коментари Харесай

ГЕРБ и ПП-ДБ с план за кабинет с втория мандат и ротационен премиер

Ръководствата на ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната-Демократична България “ са подготвени да излъчват министър председатели от двете обединения на ротационен принцип . Това стана ясно по време на общата конференция с номинираната за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел и посоченият претендент за министър председател на „ Продължаваме промяната–Демократична България “ /ПП-ДБ/ акад. Николай Денков в постройката на Народното събрание.

„ Ситуацията е извънредно сложна. След 5 следващи избори имаме усложнение да създадем постоянен кабинет и има действителна заплаха да отидем на последващи избори. Мястото на Мария Габриел в един подобен кабинет е изцяло ясно. Тя е индивидът, който може да помогне за някои от най-важните цели в нашата стратегия. Аз не знам за по-добър наш представител в европейските институции. Вчера обсъдихме тази концепция на Националния съвет на Политическа партия, като гаранция, че държавното управление ще работи най-малко 18 месеца “, изясни Николай Денков от ПП-ДБ. Той уточни:

„ Поучени от опита на 48-ото Народно събрание – това, което направихме в актуалното 49-о Народно събрание е да предизвикваме законодателна стратегия, която да бъде допустима за повече от една парламентарна група. Съставихме проектокабинет с концепцията да покажем, че имаме опция да управляваме страната, в случай че това се наложи. Предложихме на ГЕРБ-СДС да стъпим на законодателната и управническата стратегия, да стъпим на състава, който може да бъде прецезиран. “

През първите 9 месеца министър председател ще бъде Николай Денков , а Мария Габриел – зам.-министър ръководител и министър на външните работи. В идващите девет месеца – противоположното .

В 15:00 часа Габриел би трябвало да отиде при президента Румен Радев, с цел да върне първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър председател получи от президента досието с мандата на 15 май.

Ръководните органи на ПП-ДБ потвърдиха позицията си за сформиране на държавно управление с втория мандат . Коалицията поема отговорността в миг, в който европейското бъдеще на страната е застрашено от безвремието на служебните кабинети.

ПП-ДБ ще предложи държавно управление , което може да осъществя конституционна промяна с необятна парламентарна и социална поддръжка, да извърши всички условия, свързани с пълноправното и интензивно участие на страната в Европейския съюз, в това число Шенген и еврозоната; да осъществя цялостна правосъдна промяна.

Като гаранция, че това държавно управление ще работи най-малко 18 месеца с поддръжката на първата политическа мощ в Народното събрание :

„ Промени в първичния личен състав и структурата на Министерски съвет се вършат единствено със единодушието и на двете страни.
Правителството с втория мандат се ангажира:

– да осъществя конституционна промяна за промени в структурата на прокуратурата и ВСС;
– да внесе в период постоянен бюджет с до 3% недостиг при опазване на обществените заплащания и без нарастване на данъците;
– да извърши законодателната стратегия и да съблюдава целите за Шенген и еврозоната;
– да промени Изборния кодекс, тъй че да се върне машинният избор, както и да промени състава на ЦИК, тъй че да се подсигурява честността на вота на българските граждани;
– да създаде механизъм за избор на състав на регулатори с изминал мандат, за асортимент на персони с високи професионални и морални качества;
– да внесе законодателни промени за освобождение на управленията на българските служби за сигурност от непознато въздействие. “

Акад. Николай Денков ще подаде оставка при несъблюдение на тези условия или при замяна на целите на държавното управление.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР