Ръководни кадри от двете формации признаха за напрежение по места

...
Ръководни кадри от двете формации признаха за напрежение по места
Коментари Харесай

Бракът ГЕРБ-ППДБ консумиран тайно

Ръководни фрагменти от двете обединения признаха за напрежение по места поради кметските избори
Мария Габриел и Николай Денков разискват министрите

Ротация единствено за министър председателите

Два дни репортерски екипи на “Труд news ” се пробват да схванат осведомени ли са били структурите на двете политически сили ГЕРБ-СДС и ППДБ и дали е обсъждан с тях бракът сред двете обединения. Оказа се, че той е бил употребяван още през предходната седмица в цялостна загадка от тях.

Партийци и управителни фрагменти от двете обединения разясниха пред кореспонденти на “Труд news ”, че има напрежение по места и доста въпроси по кметските избори, в които двете обединения, подкрепящи държавно управление, ще бъдат съществени съперници.

Първият образец подадоха обезпокоени структури на ГЕРБ и Политическа партия в Бургас, където допреди няколко месеца, за кандидатура на ГЕРБ се спрягаше депутатът Жечо Станков. От понеделник с новата действителност - проектокабинет сред ГЕРБ-СДС и ППДБ, се заприказва, че общ претендент кмет може да е Димитър Найденов от Политическа партия. В София става все по-ясно, че претендент за кмет на Политическа партия ще е предприемачът Васил Терзиев. Проблемът е, че Демократична България също имат кандидат - Трайчо Трайков, а Борис Бонев също ще се бори за гласовете на градската десница.

Междувременно, номинираните за ротационни министър председатели Николай Денков и Мария Габриел разискват министрите в държавното управление с втория мандат, потвърдиха пред “Труд news ” източници от ППДБ. Очаква се да има частични промени от препоръчаните на 2 май имена за състав на кабинет от ППДБ. От Демократична България обявиха, че няма да вземат участие в държавното управление и упорстват в него да няма политически фигури. Това значи номинираният за финансов министър съпредседател на Политическа партия Асен Василев и Даниел Лорер, който е в управлението на партията, да бъдат сменени с други. За в този момент обаче и Денков, и Габриел предпочитали Василев и Лорер да са в състава на кабинета. За вътрешен министър се разисква Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд. За министър на правораздаването е препоръчан Милен Матеев, който е нотариус, само че този път не съумя да влезе в Народното събрание от листите на ППДБ. Тодор Тагарев е утвърден за министър на защитата. Въпросителни към момента има за обществен министър, защото за поста бе номиниран Иван Кръстев, само че той освен е член на Българска социалистическа партия, а и в последните листи на алените за европейските избори беше през 2019 година. В проектокабинета са и трима депутати от Политическа партия - Радостин Рибарски за енергетиката, Андрей Цеков за районното развиване и Христо Даскалов за министър на земеделието.

“Важно е да се означи, че промяната на министър-председател ще е реалност, само че министрите остават същите ”, написа във фейсбук през вчерашния ден съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков. Това значи, че при въпросната ротация и наново задействане на конституционната процедура, Мария Габриел като министър председател би трябвало да предложи същия състав на кабинет след 9 месеца.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Това не се назовава коалиция, а отговорност


Това не се назовава коалиция, това се назовава отговорност. Ако е коалиция, аз и Кирил Петков ще сме министър председатели или министри, разяснява водачът на ГЕРБ Бойко Борисов за съглашението за държавно управление на ГЕРБ-СДС и ППДБ. „ Ако желаете, го наричайте, както желаете, ваша работа. Аз го назовавам отговорно държание на диаметрално противоположни като ненавист партии и със 100% идентични стратегии ”, добави той. “Споразумението се подписва пред очите на народа. Минаха две години в безпорядък, престъпност, контрабанда, миграция, инфлация, беднотия - без ред от План за възобновяване, без вложения.

Всъщност това, което откриха за две години е това, което ние направихме ”, изрично съобщи Борисов. И добави: “Партията е възбудена, техните хора са възбудени. Но, когато им обясниш какъв брой неприятно е всичко останало, ще схванат. Тези, които не утвърждават, има още 240 партии - точка! ”. От думите му стана ясно, че държавното управление се прави от Мария Габриел и учен Николай Денков. “Дали сме на Мария Габриел 100% от правата ”, сподели той. “Съветвам ги да не четат вести и да не гледат малките екрани, до момента в който не създадем държавно управление ” - това посъветва водачите на Политическа партия и Демократична България Бойко

Сред гласоподавателите и деятелите във Варна
Недоволство и доста въпросителни в двете обединения
Борисов не бърка съгласно твърдия електорат

Даниела Фархи,
ТРУД NEWS, Варна

Недоволство и доста въпросителни провокира решението за взаимен кабинет с ротационен министър председател измежду редовите гласоподаватели и деятелите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Въпреки че кабинетът ще бъде формиран с техния мандат и отпред ще застане акад. Денков, поддръжници на Политическа партия и Демократична България мъчно преглъщат прегръдката с най-върлия им зложелател.

На локален терен борбата им с ГЕРБ тече гневно към този момент над две години и вещае гореща есен преди локалните избори.
Малцина считат, че компромисът е оневинен, с цел да има постоянна власт и бюджет, други окачествяват формулата като “дървено желязо ”, а трети разочаровани споделят, че за следващ път очакванията им за смяна са били излъгани и влизат в армията на неподкрепящите никого.

Твърдият електорат на ГЕРБ се опомня по-бързо, залагайки на вярата, че Борисов не бърка и ще ги изведе с триумф и от тази каша. Активисти обаче са шокирани от анонсите, че единственият министър на ГЕРБ ще е Мария Габриел. Ако това е правилно, ще е огромна неточност, считат поддръжници на партията. Те са обезпокоени, че отпред на регионалната администрация във Варна още веднъж може да бъде върнат Благомир Коцев от Политическа партия. Войната му с локалната власт го сложи на мушката като зложелател №1, а името му се спряга настойчиво и като претендент за кмет. За негов съперник в обединението се спряга депутатката Стела Николова от Демократична България, която има мощни поддръжници измежду гражданските сдружения.

Преди седмици в обществените мрежи сред почитатели на двамата даже пламна престрелка, само че тя замря след шока от коалирането с огромния зложелател ГЕРБ. Поддръжниците на ПП-ДБ се притесняват, че в жеста на ГЕРБ е заложен капан и напомнят нерадостната орис на някогашните съдружни сътрудници на Борисов. Те не имат вяра в лоялното партньорство и показват за образец проблема с Пловдивския панаир.
Димитър Николов, народен представител от ГЕРБ-СДС: Не е елементарно да разбираем на гласоподавателите ексцентричното решение
Веселина Ангелова
ТРУД NEWS, Велико Търново



Това е фундаментален метод във връзка с Бойко Борисов, за който той не приказва от през вчерашния ден. Не е елементарно да го разбираем на гласоподавателите си сега. Това съобщи пред “Труд ” депутатът от ГЕРБ-СДС от Великотърновския изборен регион Димитър Николов.

“Ако осъществим стратегически цели и задания пред България както в геополитически проект, по този начин и финансовото стабилизиране на страната посредством привличане на средствата по Плана за възобновяване и резистентност и балансиране на обществените финанси, ще покаже, че това е стратегически верен метод. Има дела, само че няма по-голяма идея от България. Няма компромис, който да не може да се направи в името на България ”, акцентира националният представител.

На въпрос по какъв начин би се отразил този ексцентричен метод на локалните избори, Николов сподели, че към момента е доста рано да се каже дали ще има резонанс върху идния избор.

Избирателите са разочаровани
Шок и яд сред структурите на двете формации в Благоевград
Новата формула ще обърка и локалните избори

Светлана Василева
ТРУД NEWS, Благоевград

Шокирани и гневни са деятелите и на ГЕРБ и на ПП-ДБ в Благоевград поради оповестената нова управническа формула. Официално локалните водачи не желаят да разясняват ставащото, само че активът им излива гнева си в обществените мрежи.
“Боклуци, сгодиха се с мафията, мафията се клонира, заслепиха ги парите, сплотиха се в обща кауза-всички против Радев, градската десница отива на бунището, повече няма да гласуваме за Промяната, предатели, унищожиха ни очакванията ”.

Това са единствено дребна част от настроенията на редовите симпатизанти и деятели и на двата партийни лагера, които се изливат във фейсбук. Намират се и гласове, които казват-по-добре ротация, в сравнение с нови избори, които отново ще повторят резултатите. Новата управническа формула ще обърка и локалните избори.

Повечето деятели споделят, че всяка партия ще работи сама за себе си и претендентите им за кметове и съветници. Но се питат по какъв начин ще подлагат на критика политиките на съперниците си при тоя брак по сметка в страната. Освен това локалните активи считат, че новата управническа формула ще се отрази и на желанието на хората да отидат на локални избори, тъй като сега ги е обзело голямо отчаяние.
Проф. Антоанета Христова пред “Труд news ”: Създава се чувство, че има нещо прикрито в претекстовете за държавно управление
Политиците използват кухи изречения



ГЕРБ е по-големият губещ от протичащото се, тъй като ГЕРБ предава всичките си съществени дела във връзка с тези “малки ” борби, които в очите на гласоподавателите на ГЕРБ са огромни. А това е борбата за хартиената бюлетина, това е борбата против несправедливия арест на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който симпатизантите и деятелите на ГЕРБ одобриха като безспорен израз на тоталитарната страна. Три години хората от ГЕРБ не напуснаха центъра на борбата за отстояването на идеите на център-дясното и защитаваха водача си от офанзивите. ППДБ се възприемат от симпатизантите на ГЕРБ като деца на комунисти и това е идеологическо опълчване, против траялото въздействие на някогашната тоталитарна страна, мимикрията през децата им.

Нека не забравяме, че причините “проевропейски ” не са плътни със наличие. Самите ППДБ до този миг не са потвърдили, че са такива на база политиките от шестмесечното ръководство. Никой не схваща по какъв начин Борисов се събира в този момент с тях. Неаргументирано, неизговорено, взето в дребна група и без информация решение, което извънредно опонира идеологически, прочувствено и ценностно на избиранията на гласоподавателите на ГЕРБ, нанася извънреден удар върху тях.

ППДБ бяха първи, само че не можеха да сформират държавно управление. И в този момент Борисов им го подарява за 9 месеца. А след 9 месеца “я камилата, я камиларя ”. Подарява кабинет, поставяйки един европейски служител вътре, тъй като доколкото разбираме, съставът на този кабинет ще е единствено от ППДБ. Това значи, че има нещо, което ние не знаем. Но ясно демонстрира, че държавното управление е правено на мрачно и решението е взето на мрачно и не отразява ползите на страната. Интересите на страната е да има държавно управление, само че претекстовете, правилата, реализацията за съставянето му са на мрачно. Да не приказваме, че всичко се случва на фона на свадите в прокуратурата и моята преценка е, че те ще продължат и евентуално ще забележим още опити да се въздейства от политиката на прокуратурата.

Местните избори са доста огромен проблем, тъй като кметовете на ГЕРБ още веднъж ще работят с финансов министър Асен Василев, както бе обявено. Самите кметове са изтощени от непрекъснатото държане на баланс. До този миг те са били доста тежко атакувани. Дали Борисов в това положение може да ги отбрани, откакто ГЕРБ дотам дава изпълнителната власт на ППДБ? Не разбирам този акт на Борисов с естествената логичност на политиката. Създава се чувство, че има нещо прикрито зад тези решения, че тези решения имат скрити претекстове. Затова и може да чакаме безнравственост, демотивация на гласоподавателите на ГЕРБ. Избирателите на Политическа партия също са разочаровани доста. На тях обаче може да им предложат въдичката, че са същинските спечелилите и още ред сходни послания, с които те ще преглътнат по-лесно държавното управление. Самият профил на Мария Габриел като ценностна еднаквост е доста по-близък до гласоподавателя на Политическа партия, в сравнение с до гласоподавателя на ГЕРБ. Габриел е мост на ГЕРБ към Политическа партия. Вместо част от ППДБ да бъде придърпана към ГЕРБ, в този момент властовият център на подготвяното взаимно ръководство ще “засмуче ” елементи от ГЕРБ.

Пътят на Борисов беше доста по-близък до стила “Орбан ”, в сравнение с до неолиберализма в жанр ППДБ. А неолиберализмът към този момент е в крах и изборът се прави в последния миг, а не в апогея му. Случилото се през последните дни е съществено предизвикателство и не предвещава положителни дни за ГЕРБ. ГЕРБ беше съпротивата против безумността на неолиберализма. И когато приказваме за политика - политиката не е лишена от морал, тя е в името на справедливостта и морала. Когато се споделя, че политиката е мръсна работа, то е тъй като тя работи с всички проекти - първи, втори, трети, четвърти. Но в България през днешния ден следим политика от трети и четвърти проект. Политиците ни даже не се усещат задължени да приказват съдържателно, а употребяват кухи изречения. А може би най-големият облик на кухата фраза се назовава Мария Габриел.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР