Ръководителят на Застрахователен надзор в КФН Илияна Христова оглавява работната

...
Ръководителят на Застрахователен надзор в КФН Илияна Христова оглавява работната
Коментари Харесай

КФН се заема с методиката за изплащане на щети при смърт на пътя

Ръководителят на " Застрахователен контрол " в КФН Илияна Христова оглавява работната група, която има четири месеца, с цел да съблюдава законовия период за одобряване на наредбата за методиката

© Анелия Николова Комисията за финансов контрол (КФН) се зае с изработването на методика, по която застрахователите ще изплащат компенсации за претърпени нематериални вреди при гибел на пътя. Регулаторът е образувал работна група, която ще опита да изготви регламента до 7 декември. Липсата на методика сътвори безпорядък през предходната година, когато с решение на Върховния касационен съд (ВКС) се разшири кръгът на имащите право да получат обезщетение при тежки произшествия и това подтиква десетки лица да предявят искания за милиони левове към застрахователните компании. За да се предотврати рискът от финансова рецесия в бранша в резултат на лавината от каузи, Народното събрание одобри краткотрайни законодателни ограничения, с които се лимитира отговорността на застрахователите, и това оказа спирачка пред опитите за източване през компенсации. Срокът им на деяние обаче по закон изтича в края на годината.

Четири месеца преди крайния период

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според написаната пътна карта по правене на методиката до момента задължението по първичното й правене бе на Гаранционния фонд на българските застрахователи. Той нае " HLB България " за съветник, като законовият период за внасяне на плана пред КФН изтече на 7 юни. От известието на регулатора в петък излиза наяве, че формалният план е получен с известно закъснение, на 9 август, което слага на тестване спазването на периода за приемане на методиката до 7 декември. Причината е, че за оставащите към четири месеца няколко държавни институции би трябвало да приготвят и одобряват разпоредба, с която се утвърждава методиката. Това са КФН, министърът на опазването на здравето и министърът на труда и обществената политика.

" С оглед на обстоятелството, че от през днешния ден - 9 август, Комисията за финансов контрол дружно с Министерство на здравеопазването и МТСП имат 4 месеца от авансово плануваните по закон 6 месеца за приемането на Наредба, с която се утвърждава Методиката, КФН стартира предпочитано интензивна работа по правенето й ", написа в известие на регулатора. От него излиза наяве, че образуваната работна група, се оглавява от Илияна Христова, която е заместник-председател на КФН, управляващ " Застрахователен контрол ".

От представено в прессъобщението мнение на ръководителя на КФН Бойко Атанасов излиза наяве, че при правенето на наредбата за методиката регулаторът ще опита да удовлетвори ползите на всички заинтригувани страни. " Ние сме виновни пред българските жители да представим съответна държавна позиция, когато става въпрос за загуба на човешки живот при случай на пътя ", написа Атанасов и прецизира, че по едно и също време с това " регулаторът е виновен да следи за финансовата непоклатимост в бранша на застраховането ". " Задачата ни е сложна, тъй като наредбата би трябвало да обезпечи както даването на финансова поддръжка на околните на починалите, по този начин и финансова непоклатимост на бранша ", показва още ръководителят на КФН.

Временни ограничения

На този стадий не е ясно каква е схемата за погашение на компенсации, която се предлага в плана на методика. Когато предходната година се обсъждаха разновидностите, специалисти и депутати предлагаха България да следва модела на Чехия, където околните на умрял се разпределят в пет групи и получават лимитирани суми от порядъка на 20, 15 и 5 хиляди лева Това бе една от опциите за краткотрайна мярка до приемане на методика за българския пазар, само че Народното събрание одобри по-рестриктивен текст и ограничи отговорността на застрахователите до таван от 5 хиляди лева на компенсацията за периферния кръг родственици.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР