Ръководителят на ядрения надзор на ООН Рафаел Гроси планира да

...
Ръководителят на ядрения надзор на ООН Рафаел Гроси планира да
Коментари Харесай

Представят споразумение за защита на Запорожката АЕЦ този месец

Ръководителят на нуклеарния контрол на Организация на обединените нации Рафаел Гроси възнамерява да показа съглашение с Русия и Украйна за отбрана на атомната електроцентралa в Запорожиe пред Съвета за сигурност този месец. Това демонстрира, че договорката е близо, оповестява " Ройтерс ", като цитира свои източници.

Шефът на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Гроси от месеци се пробва да обезпечи съглашение за понижаване на риска от пагубна нуклеарна повреда от военна активност като обстрел на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която е в Украйна и е окупирана от Русия от повече от година.

Тъй като Украйна приготвя контранастъпление в региона, съществува риск боевете наоколо до централата и нейните шест реактора да се засилят. Русия и Украйна се упрекват взаимно за обстрели, които неведнъж прекъсват електропроводи, жизненоважни за охлаждането на реакторите и предотвратяването на нуклеарен срив.
 МААЕ се разтревожи за обстановката към Запорожката АЕЦ
МААЕ се разтревожи за обстановката към Запорожката АЕЦ

Около нуклеарната централа към момента се чуват звуци от обстрел

" Изглежда обещаващо ", сподели един посланик по отношение на обезпечаването на съглашение. Други споделиха, че Украйна, която дълго се противопоставяше на проекта , в този момент го поддържа, до момента в който позицията на Русия не е толкоз ясна.

" Планът е да го представим на Съвета за сигурност този месец, само че точната дата към момента не е закрепена ", сподели дипломатът, добавяйки, че Гроси поддържа връзка с Швейцария, която е месечното председателство на Съвета за сигурност, на датата.

Дипломати споделиха, че Гроси ще очертае по този начин наречените " правила " за отбрана на централата, които до тогава би трябвало да имат поддръжката на Русия и Украйна. Някои от тях са известни от дълго време, като да вземем за пример нито пукотевица по, нито от завода.

Гроси неведнъж е предупреждавал за риска от тежка повреда в централата и нуждата от незабавни дейности за нейната отбрана. Потърсен за коментар, МААЕ сподели, че той " продължава да води интензивни договаряния с всички забъркани страни, с цел да обезпечи отбраната на Запорожката атомна електроцентрала ".

Неговият проект се е трансформирал с времето, защото елементи са се противопоставяли от едната или другата страна. Първоначално е трябвало да бъде " защитна зона " в избран радиус към централата, само че тази концепция от дълго време е изоставена.

Други правила, които дипломатите изброяват от месеци, включват възбрана на тежките оръжия от завода, макар че няма ясна формулировка какво съставляват тежките оръжия.

Двама дипломати споделиха тази седмица, че правилата също по този начин включват липса на боен личен състав в завода, макар че Русия твърди, че въоръжени мъже, присъстващи там, не дават отговор на това определение. Друг неотдавна прибавен детайл е, че не би трябвало да има офанзиви против украинския личен състав, ръководещ централата, сподели един посланик.

Когато му беше показан описът, трети посланик сподели, че правилата са били " леко усъвършенствани ", без да дава детайлности, което демонстрира, че обстановката остава непостоянна.

Гроси е бил на сходен стадий в договарянията и преди , като е провел полемики с тогавашното малтийско председателство на Съвета за сигурност по отношение на представянето на правилата през февруари, споделиха тогава дипломати. Това показване обаче по този начин и не се случи, защото стана ясно, че Украйна не го поддържа.

Съществуват и подозрения по отношение на жизнеспособността на този проект за отбрана на Запорожие, поради лимитираните средства, с които разполага полицията и използването му.
 Украйна няма да нападна Запорожката АЕЦ
Украйна няма да нападна Запорожката АЕЦ

Украинските военни ще постъпят отговорно

Припомняме, че сега МААЕ има чиновници, ситуирани в Запорожие - нуклеарни, а не военни чиновници. Дори в случай че броят им се усили, макар че можеха да схванат дали централата е била нанесена от обстрел , те няма да са добре оборудвани, с цел да дефинират кой е изстрелял снарядите и от кое място.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР