Ръководителят на ядрената програма на Иран Али Акбар Салехи обяви,

...
Ръководителят на ядрената програма на Иран Али Акбар Салехи обяви,
Коментари Харесай

Обогатеният в Иран уран вече е два пъти повече от преди

Ръководителят на нуклеарната стратегия на Иран Али Акбар Салехи разгласи, че сега в страната работят 60 осъвременени центрофуги ИР-6, което е два пъти повече от известното до момента и което е явно нарушаване на изискванията на Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД), прочут още като иранската нуклеарна договорка.

Салехи направи това разобличаване пред държавната телевизия по случай 40-годишнината от завладяването на американското посолство в Техеран.

Центрофугите ИР-6 са способни да създават обогатен уран 10 пъти по-бързо от центрофугите от първото потомство ИР-1, които бяха позволени от договорката, ограничаваща Иран да употребява единствено 5,060 от ИР-1.

Този ход идва, когато Техеран се стреми да понижи своите задължения по СВПД - съглашение, подписано сред Иран и Съединени американски щати, Русия, Англия, Китай, Франция и Германия, чиято цел беше да ограничи нуклеарната му стратегия в подмяна на облекчение на глобите.

През май 2018 година обаче администрацията на Тръмп едностранно се отдръпна от Плана и стартира въвеждането на строги банкови и енергийни наказания против Техеран. Съединени американски щати също заплашиха да ударят с повторни наказания всяка страна, която купува нефт от Иран.-->

Една година по-късно Техеран разгласи решението си за отчасти преустановяване на някои отговорности по договорката, като също по този начин даде на останалите подписали 60 дни да спасят съглашението, като улеснят износа на петрол и търговията с Иран.

Когато този период изтече, заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Арагчи разгласи, че страната му е подготвена да стартира обогатяване на уран оттатък нивото от 3,67%, несъмнено в СВПД, и добави, че Техеран ще продължи последователно да се отдръпва от своите нуклеарни задължения на всеки 60 дни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР