Ръководителят на всяка агенция определя вътрешни правила за работа в

Ръководителят на всяка агенция определя вътрешни правила за работа в ...

Обяснение за бонусите в Агенцията по вписванията: Отговорна е формула, дават се от икономисано.

Ръководителят на всяка агенция определя вътрешни правила за работа в учреждението, като той определя заплатите. Обикновено става въпрос за натрупани средства от икономии, например от болнични листове, поясни Цачева. И обясни, че изпълнителният директор
Още рано тази сутрин съм разпоредила да бъде извършена проверка дали са спазени правилата и наредбата. Ако се установят нарушения, ще бъда безкомпромисна, подчерта Цачева. Тя добави, че ръководителят на Агенцията по вписванията Габриела Козарева, която пое институцията след срива на Търговския регистър, се справяла отлично
Историята тръгна от публикация на в. "Сега". Според публикацията, през октомври служителите са получили бонуси в размер на 700 000 лв. като "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" през месеците юли, август и септември. Четирима софийски директори са си раздали по 20 000 лева, а другите високопоставени служители са прибрали по 2 000 лева бонус за "добре свършена работа". Но Цачева се оправда, че не знае имената на тези служители на Агенцията по вписванията, както и какви премии са взели.
Веднага след Цачева говори точно Козарева, която заяви, че 635 служители на Агенцията са взели общо 590 000 лева. Тя повтори, че отговарящите за технологичната поддръжка на Търговския регистър не са получили премии. Средномесечно агенцията харчела за заплати 813 000 лева, а разпределената сума като премии била "значително по-малко". Икономиите са от болнични предимно, добави директорът на Агенцията по вписванията. Тя призна, че има бонус, но не отговори колко точно голям е, като се измъкна, че бил изчислен по формула. Премията не е твърда сума, а зависи от променливи. Няма бонуси от 20 000 лева, нито един от бонусите не се доближава до тази сума. Най-високият бонус бил малко над 3000 лева, а най-ниският – 700 лева.
Същевременно Цачева се съгласи, че заради срива на Търговския регистър не трябва да има бонуси, но трябвало да се държи сметка за останалите служители, които не отговаряли пряко за техническата функционалност на регистъра. Те били положили невероятни усилия да влезе всичко в нормален ритъм. "Не може спрямо тези хора да не се приложи наредбата", каза правосъдният министър.
Първите 10 дни, след като дойдох, ако не и 14, се работеше по 24 часа, а след това - всяка събота и неделя. Не можем да ги възнаградим правилата на Трудовия кодекс, а те не позволиха другите регистри да пострадат, довърши обясненията Козарева.

Източник: actualno.com