Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел изрази увереност

...
Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел изрази увереност
Коментари Харесай

Борел очаква до дни сделка в ЕС за мунициите за Украйна

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел изрази убеденост в понеделник, че до няколко дни страните членки ще се схванат за пазаруването на муниции за Украйна, откакто преди този момент Киев изрази отчаяние от разногласията.

" Да, към момента има известно противоречие. Но съм сигурен, че всички ще схванат, че сме в обстановка, нуждаеща се от решение изключителна незабавно ", сподели Борел пред кореспонденти, до момента в който пристигаше за срещата на външните министри на Европейски Съюз в Люксембург. " Сигурен съм, че в идващите дни ще реализираме (споразумение) ", сподели той, представен от " Ройтерс ".

Украинският външен министър Дмитро Кулеба изрази отчаяние в " Туитър " предходната седмица от това, че, подписана предишния месец за страните от Европейски Съюз за взаимно закупуване на артилерийски снаряди за Киев, към момента не е изпълнена заради несъгласия каква част от поръчките би трябвало да се подписват с производители от Европа.

" За Украйна цената на бездействието се мери в човешки животи ", предизвести той в четвъртък.

Очакваше се Кулеба да изложи своята теза непосредствено пред външните министри на Европейски Съюз на срещата в понеделник, като се обърне към тях посредством видеовръзка по отношение на положението на войната, провокирана от нашествието на Русия предходната година.

Съвместният проект за публични поръчки е част от многостранно съглашение на Европейски Съюз за доставка на 1 милион артилерийски снаряди или ракети в Украйна в границите на 12 месеца и увеличение на европейското произвеждане на муниции, утвърдено от външните министри предишния месец.

Първият детайл е най-належащ - 1 милиард евро за възобновяване на разноските на държавните управления на Европейски Съюз за изпращането на муниции в Украйна от съществуващите им ресурси. Борел акцентира, че този детайл работи - страните от Европейски Съюз към този момент са поискали възобновяване на средства за муниции на стойност 600 милиона евро.

Но вторият развой, който планува още 1 милиард евро за финансиране на взаимни поръчки, към момента не е финализирано по какъв начин ще протече. Представители на Европейски Съюз обявиха, че се надяват да подпишат първите контракти с оръжейни компании в края на май.

Държавите от Европейски Съюз се съгласиха да купуват муниции от компании от Европейски Съюз и от Норвегия, която има тесни стопански връзки със съюза. Но дипломати споделят, че Франция с нейната забележителна лична оръжейна промишленост е настояла самото произвеждане да се прави в Европейски Съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР