Ръководителят на Unicredit Group Жан Пиер Мустие заяви, че с

...
Ръководителят на Unicredit Group Жан Пиер Мустие заяви, че с
Коментари Харесай

Unicredit ще облага с отрицателна лихва депозити над 100 хил. евро от догодина

Ръководителят на Unicredit Group Жан Пиер Мустие съобщи, че с негативни лихви ще бъдат облагани огромните клиенти, които ще се преглеждат случай по случай и ще получават оферта за вложение на средствата, вместо държането им на депозит

Най-голямата по активи банка в централна и източна Европа Unicredit Group ще вкара негативна рента върху депозитите над 100 хиляди евро от следващата година в опит да обезврежда загубите от политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това разгласи основният изпълнителен шеф на институцията Жан Пиер Мустие в изявление за френския информативен канал BFM, доказано и от пресцентъра на групата пред Financial Times.

Мустие сподели, че мярката ще се ползва в страните, където групата оперира, само че от българското отделение Уникредит Булбанк прецизираха за " Капитал ", че тя няма да засегне българския пазар и ще се отнася единствено за страните в еврозоната. Освен това негативната рента ще се начислява единствено на корпоративни клиенти, а не и за физически лица, като към всеки случай ще има самостоятелен метод и предложение за вложение на средствата, вместо държането им на депозит.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Под нулата

Причината банката да прекрати попиването на загуби от политиката на ЕЦБ и да потърси модел за прекачване им върху крайните клиенти, се коренят в прекомерно дългия интервал на негативни лихви. За еврозоната те бяха въведени през 2014-а година, а предишния месец централната банка още веднъж намали главната депозитна рента от -0.4% на -0.5%, в опит в допълнение да поддържа икономическия напредък като насърчи кредитирането.

" Отрицателните лихви имат забележителен отрицателен резултат върху приходите на европейските банки ", сподели в изявлението Мустие, който с изключение на началник на най-голямата банка в Италия, а е и ръководител на Европейската банкова федерация. Тази политика утежнява рентабилността и въздейства отрицателно върху устойчивостта на финансовия бранш, изясни още Мустие. Въпреки това ръководената от него институция регистрира растеж на облагата с 5.5% към полугодието до 2.2 милиарда евро, за което способства и проектът му " Трансформация ", включващ продажби на активи, включително и обемни пакети неприятни заеми.

За да спрат негативите от политиката на ЕЦБ, банките могат да трансферират негативните лихви върху огромните си клиенти, които съгласно мениджъра са фирмите с депозити, нъдхвърлящи 100 хиляди евро. Подобна мярка към този момент се ползва от швейцарската UBS върху корпоративните й клиенти.

В момента Unicredit завърши проекта си за използване на тази мярка, с цел да може тя да влезе в действие от идната година, стана ясно от думите на Мустие.

На минус

Макар информацията от банката да е, че българските й клиенти няма да бъдат наранени от негативните лихви, за банковия пазар те са факт още от октомври предходната година, когато лихвената статистика за пръв път сподели отрицателен % по фирмените депозити в евро. Данните за август тази година също демонстрират използване на отрицателен % -0.05% за краткосрочните (от 1 ден до 1 месец) фирмени сметки в евро. Това обаче може да е резултат от единични огромни покупко-продажби с облагане на свръхрезервите на огромни клиенти на някои банки.

Заради неизгодните условия, някои фирмени клиенти се ориентираха към различни ограничения за ръководство на свободните си парични средства, като да вземем за пример " София тех парк ", който това лято разгласи желание да влага в държавни скъпи бумаги (ДЦК).

Корпоративните депозити обаче не са с най-голяма тежест за системата. Към 31 август те възлизат на 26.4 милиарда лева, до момента в който спестяванията на семействата пораснаха до 55.5 милиарда лева

Причината локалните банки да вършат неизгодно за клиентите им държането на огромни парични наличия по депозитни сметки е че наранена от политиката на ЕЦБ, Българска народна банка на собствен ред полза с негативна рента свръхрезервите на комерсиалните банки, оставени на предпазване в нея. Въпреки съживяването на кредитирането от последните две години, към момента секторът държи обилни свръхрезерви в Българска народна банка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР